Uitgebreid zoeken

Rotterdam krijgt museum ter nagedachtenis aan landverhuizers

Stichting Droom en Daad, onder leiding van Wim Pijbes, opent in Rotterdam een museum over de miljoenen mensen die daar vandaan Europa verlieten.

Soortgelijke plekken zijn er al in Antwerpen, Hamburg en Bremerhaven. Nu krijgt ook Rotterdam een museum om de miljoenen landverhuizers te herdenken die in de negentiende eeuw de stad achter zich lieten. Net als in Antwerpen en de twee Duitse havensteden komt het museum op een historische plek: de Fenixloodsen op Katendrecht. Vanaf daar en vanaf de Wilhelminapier verlieten miljoenen mensen de Oude Wereld vanaf 1872 – op zoek naar een beter leven, in de eerste plaats via Ellis Island in New York.

Het aan de Nieuwe Maas gelegen gebied van de Fenixloodsen is een gezichtsbepalend deel van Rotterdam: je ziet er de geschiedenis van de havenstad, waar tienduizenden emigranten bij het tegenovergelegen huidige Hotel New York op de boten van de Holland-Amerikalijn stapten.

Het museum is mogelijk dankzij de stichting Droom en Daad, een vorig jaar door de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm opgericht vermogensfonds. De familie maakte fortuin met onder meer de Holland-Amerikalijn. Droom en Daad staat onder leiding van Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum en Rotterdammer. De aankoop en ontwikkeling van de Fenixloods II is het grootste project van de stichting tot nu toe.

De afgelopen tijd heeft de stichting de andere, soortgelijke musea bezocht, inclusief het Ellis Island Immigration Museum en het Tenement Museum in Manhattan. Het museum op Ellis Island – dat jaarlijks door twee miljoen mensen wordt bezocht – is ook partner geworden van het project, dat verder bestaat uit een samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en het Wereldmuseum.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM