Uitgebreid zoeken

Theater M brengt komedie over eerste Marokkaanse migranten

Het Mechelse Theater M brengt in primeur voor Vlaanderen een komische theatervoorstelling over de eerste Marokkaanse gastarbeiders in België. ‘Yallah, naar België!’ is gebaseerd op waargebeurde verhalen van Marokkaanse vrouwen en mannen, die in de jaren ’60 naar België trokken.

Het verhaal begint in 1964 in Marokko. Anouar is getrouwd met Aïcha. Hij zit zonder werk en kan amper zijn familie onderhouden. De Belgen komen naar Marokko op zoek naar werkkrachten en Anouar grijpt zijn kans. Hij wordt geselecteerd om als gastarbeider aan de slag te gaan. Eenmaal in België begint Anouar te werken voor de vader van Marina, een Antwerpse met wie hij een liefdesrelatie begint. Maar hoe zit het met Aïcha, zijn vrouw die in Marokko achterbleef? “Om te weten hoe het verhaal afloopt, zal je naar de voorstelling moeten komen kijken”, zegt Helga Van der Heyden, Vlaamse actrice en psychotherapeute.

Van Marokko naar België

Het eerste deel van het stuk speelt zich af in Marokko en het tweede deel in België. Volgens Helga krijg je een soort van voor-en-na-perspectief van het leven van Anouar. “Je krijgt niet alleen zijn situatie in België te zien, maar ook zijn vorig leven in Marokko. We hebben vaak geen zicht op het voorgaande leven van migranten en vergeten snel dat zij een verleden hebben in een totaal andere omgeving.”

Helga speelt de rol van Aïcha, de vrouw van Anouar. Haar mede-acteur,  stand-upcomedian Youssef El Mousaoui speelt de rol van Anouar. Naast hun hoofdrollen spelen beide acteurs verschillende personages in het stuk. Youssef: “Helga speelt ook Marina, mijn Vlaamse geliefde. Zij is dus zowel mijn vrouw als mijn vriendin. Naast het personage Anouar speel ik enkele vrouwelijke personages, waaronder een waarzegster, de moeder van Anouar en de moeder van Aïcha. (lacht)”

Stand-upcomedy én theater

Helga en Youssef kennen elkaar al twaalf jaar. Ze hadden al lang zin om samen op het podium te staan, maar de gelegenheid deed zich maar niet voor. Het theaterstuk ‘Yallah, naar België!’ leek de ideale kans om samen te werken. Het onderwerp trok beide acteurs enorm aan. Youssef zag een theaterstuk rond de eerste generatie Marokkanen in België als een ideale kans voor alle Marokkaanse generaties om kennis te maken met hun erfgoed. “De theatervoorstelling is belangrijk voor de Marokkaanse jongeren die niet weten waar hun voorouders vandaan komen en hoe de migratie naar België is ontstaan. Maar voor de eerste en tweede generatie Marokkanen is het stuk even cruciaal. Mijn moeder komt al, dus zal de rest wel volgen. (lacht)”

Helga zit al lang in het theaterwereldje, maar voor Youssef is theater een nieuwe ervaring. “Als stand-upcomedian inter-ageer je vaak met het publiek. Bij een klassiek theaterstuk is er nauwelijks contact met het publiek. Toch is ‘Yallah, naar België!’ een theaterstuk waarbij het publiek niet enkel toekijkt. Ik mag af en toe uit mijn rol springen en het publiek betrekken.” De show is een balans tussen theater en komedie. Helga ontfermt zich over het theatergedeelte en Youssef is verantwoordelijk voor de humoristische inbreng.

Bron: Nieuwsblad.be


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM