Uitgebreid zoeken

Wel eens in het kleinste museum van de wereld geweest?

Het kleinste museum van de wereld: dat is Perron Oost in de Cruquiusbuurt in Amsterdam Oost. Een buurt waar mensen uit alle delen van de wereld zijn neergestreken. Tot en met december ziet u in het museum de expositie Van Heinde en Ver, over migratie en identiteit. Een mooie kans om het kleinste museum ter wereld te bezoeken, en meer te weten te komen over de geschiedenis van het Oostelijk Havengebied.

Aan de Cruquiusweg staat een klein gebouwtje. Dit was vroeger het opzichtershuis van de spoorwegen, halte Veemarktterrein. 6 vierkante meter groot. Ontwerper Joep van Lieshout veranderde het perron met het huisje in 1993 in een monument. Met kasseien, bomen en een 100 meter lange treinrails met een wagon.
Museum Perron Oost

Anet Wilgenhof, creatief directeur en een van de samenstellers van de expositie: “Het monument herinnert aan de veelzijdige geschiedenis van het gebied. Op het perron komen 2 sporen bij elkaar: het spoor van de buurt en het spoor van de wereld. Sinds 2013 is de plek een museum. Mensen zijn vaak verrast of verbaasd als ze horen dat Perron Oost een museum is.
Mensen uit alle delen van de wereld

Wilgenhof: “Het Oostelijk Havengebied was meer dan 150 jaar geleden een plek van veehandelaren, producten uit het oosten en van rederijen met lijndiensten overzee. Veel later werd het gebied een belangrijk punt van aankomst en vertrek voor vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stadsnomaden. In het Oostelijk Havengebied zijn mensen uit alle delen van de wereld neergestreken. Mensen met een eigen geschiedenis. Mensen met een gedeelde geschiedenis. Ze kwamen overal vandaan. Vrijwillig, of gedwongen.“


Van Heinde en Ver
In Van Heinde en Ver vertelt het museum verhalen van mensen die in Amsterdam terecht zijn gekomen, met filmportretten, dans en exposities. Samenstellers Kors Visser en Anet Wilgenhof maakten voor de expositie gebruik van het Historisch Beeldarchief Migranten (HBM). Wilgenhof:” Dat is een archief waarin foto’s zitten uit privé collecties van mensen die in de vorige eeuw naar Nederland kwamen. Bijzondere verhalen van moedige mensen die het avontuur aangingen richting een nieuwe toekomst in een vreemd land.”

Wisselend programma
In Museum Perron Oost is een wisselend programma met onder meer theater, beeldende kunst, fotografie en verschillende combinaties daarvan. Wilgenhof: “De makers putten ideeën en inspiratie uit verhalen van bewoners in Oost. Belangrijk zijn de ontmoetingen tussen kunstenaars en bezoekers en buurtbewoners. Het is een plek van ontmoetingen tussen mensen.”

Meer weten:
Museum Perron Oost en Van Heinde en Ver
Historisch Beeldarchief Migranten met unieke foto's uit particuliere collecties van families van migranten.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM