Uitgebreid zoeken

Muziek vanuit alle windstreken

In het asielzoekerscentrum was muziek, naast het schooltje, een lichtpuntje voor mij in deze donkere periode. Vooral muziek heeft mij er echt doorheen gesleept. Ik kon er al het drama in kwijt, het was heel troostend. Er waren een aantal Iraanse muzikanten die op vrijdagavond muziek maakten, waarop ze dansten. En ik luisterde op de walkman van mijn moeder veel naar psychedelische muziek uit de jaren ’70, zoals Pink Floyd en Dire Straits. Daar kon ik mezelf helemaal in verliezen. Ik wandelde met de walkman op door de bossen, dan kon ik me even ontspannen. Dankzij de muziek heb ik die moeilijke eerste jaren doorstaan.

Als kind was het al mijn droom om veel te reizen. Ik had een wereldkaart aan de muur hangen. ‘Als ik later groot ben ga ik naar India’, zei ik vaak. Ik keek graag naar Bollywood-films. Ik had een grote fascinatie voor andere culturen, voor geschiedenis, met name de antieke geschiedenis van de wereld. Ik las veel boeken en was gek op het blad National Geographic.

Na de middelbare school ben ik gaan reizen. Eerst door Europa; Tsjechië, Slowakije. Daarna door India, het Midden-Oosten, tot aan Noord-Afrika. Ik vond het chaotische en levendige van derdewereldlanden fascinerend. Ik zag de schoonheid van de verschillende culturen, de architectuur, landschappen, ik genoot van hun muziek, de kunst en de mensen.

Tijdens mijn reizen legde ik een mooie muziekcollectie aan. Ik was met name gegrepen door eigentijdse elektronische muziek, muziek die door en voor jongeren gemaakt wordt door mensen in de zogenaamde derde wereld.

Bij terugkomst in Nederland viel het mij op dat deze muziek hier helemaal niet bekend was. Terwijl je er toch heel goed op kan dansen! Ik wilde uitgaan in Amsterdam naar een plek waar zulke muziek werd gedraaid, maar die bestond niet. Ik ben toen nog tijdens mijn studie sociologie feesten gaan organiseren en gebruikte daarvoor mijn eigen muziekcollectie. Op een dag ben ik de club Nomads in Amsterdam binnengestapt en heb gezegd dat ik wilde draaien. Ze vonden het geweldig. In Nomads heb ik jaren als dj gewerkt, hier heb ik leren draaien. Nu ben ik zowel socioloog als dj, wel een leuke combinatie.

Het is mijn missie om met mijn werk als dj muziek uit de hele wereld toegankelijk te maken. De wereld is zo rijk aan culturen, en ik geloof dat we er allemaal iets aan hebben als we elkaars cultuur leren kennen. Buiten de westerse wereld is iedereen heel goed bekend met de westerse cultuur en de westerse muziek. Deze muziek kennen mensen vaak niet. Ik wil dat mensen ook deze muziek horen en vind dat ook deze muziek hoort bij onze huidige wereldcultuur.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM