Uitgebreid zoeken

Surinaamse achtergrond

Mijn Surinaamse achtergrond is nog steeds heel belangrijk voor mij. Met name het samenleven van veel verschillende culturen binnen één land heeft mij sterk gevormd. Er is door de slavernij en de contractarbeiders die in de koloniale tijd uit andere landen naar Suriname zijn gehaald in Suriname een kleurrijke mix van culturen ontstaan, met creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Nederlanders, bosnegers en indianen. Daar ben ik mee opgevoed. Dat is voor mij mijn Surinaamse identiteit.

Opgegroeid met diversiteit

Als kind was het voor mij normaal de diversiteit te zien in levensstijl, in geloof, in uiterlijkheden, in eten. Ik had een Hindoestaanse vriendin toen ik dertien was. Als ik haar op ging halen was er soms een kerkdienst gaande in haar huis. Als je tussen zoveel culturen opgroeit, leer je anderen te respecteren. Je leert dat mensen verschillende geloven aanhangen, dat mensen anders zijn dan jij en dat je vriendinnen een andere achtergrond hebben.

Saamhorigheid

Ik heb altijd een grote saamhorigheid ervaren tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. En volgens mij wordt deze saamhorigheid tussen Surinamers onderling de laatste tijd alleen maar sterker. Er heeft ook een vermenging van de culturen plaatsgevonden, wat je bijvoorbeeld ziet op feestjes. Er is roti, wat oorspronkelijk Hindoestaans is, en bami en saotosoep, wat Javaans is. Dat is allemaal geïntegreerd in de Surinaamse keuken. Deze culturele diversiteit, de saamhorigheid en vermenging is voor mij de Surinaamse cultuur die ik wil overdragen en die ik mooi vind. We hebben geleerd ondanks de verschillen vreedzaam met elkaar samen te leven.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM