Uitgebreid zoeken

Thuis in Nederland

Mijn eerste herinnering aan Nederland is de kou. Hoewel ik in augustus 1987 aankwam vond ik het toch koud. Ik had me niet gerealiseerd hoe dat zou voelen. Ik associeerde de kou met het vriesvak in de koelkast en had het idee in een vrieskist rond te lopen. Ik begreep lange tijd niet hoe die koude lucht hier toch gezond kon zijn, omdat gezonde lucht voor mij in Suriname een warme wind was. De kou associeerde ik met een afgesloten, bedompte ruimte. Ook de eerste keer sneeuw kan ik me nog goed herinneren. Ik ben toen met mijn zussen en hun kinderen gaan rollen in de sneeuw. Dat hoor je niet te doen als volwassene, maar ik heb het nu nog steeds als er sneeuw ligt. Ik wil voelen hoe ver ik wegzak in de sneeuw, hoe zacht het voelt.

Maar ik had geen moeite om te wennen  in Nederland. Suriname leek in veel opzichten op Nederland en was erg op het westen gericht. Alleen was Nederland drukker en professioneler. In Suriname hadden we dezelfde televisieprogramma’s en dezelfde auto’s. Veel van de Nederlandse etenswaren en kleding kende ik al omdat we ze in dozen opgestuurd hadden gekregen van familie uit Nederland. Jos Steenman, het bedrijf dat de dozen vanuit Nederland vervoerde, was een begrip in Suriname.

Studeren en dan een goede baan

Terugkijkend beseft ik dat ik in de beginperiode in Nederland niet zo bezig was met het ontdekken van mijn nieuwe omgeving. Ik had eigenlijk maar één ambitie: ik wilde studeren en daarna snel een baan vinden. Mijn blik was gericht op het bereiken van dat doel. Ik voelde een grote prestatiedruk ten opzichte van de andere studenten, omdat ik wat ouder was dan de meesten van hen. De concurrentie was groot, want er was weinig werk in de jaren negentig. Ik was vooral bezig met de vraag hoe ik me kon onderscheiden van de rest.

Nadat ik mijn rechtenstudie succesvol had afgerond, lukte het om snel een goede baan te vinden. Ik werd in 1993 juridisch medewerker bij het Ministerie van Justitie, kwam in 2003 voor de VVD in de Tweede Kamer, was van 2005 tot 2006 wethouder Financiën en Economische zaken in Amsterdam en ben nu opnieuw Tweede Kamerlid voor de VVD.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM