Uitgebreid zoeken

Vertrek naar Nederland

De band van mijn familie met Nederland was heel sterk. Van moederskant woonde de hele familie al in Nederland, van vaderskant ook een aantal ooms en tantes. Zij waren in de jaren '70 voor de onafhankelijkheid van Suriname, naar Nederland gekomen. Mijn moeder was er al een paar keer geweest omdat haar moeder, zussen en broers hier woonden. Ze vertelde ons veel over Nederland.

Studeren in het buitenland

Voor mij was het na de middelbare school dan ook een logische stap om in Nederland te gaan studeren. Als ik in Suriname naar de universiteit was gegaan zou ik steeds dezelfde mensen zijn tegengekomen, omdat iedereen elkaar in Suriname kent. Ik dacht: buiten Suriname heb ik veel meer mogelijkheden, ik kan nu een belangrijke stap zetten. Studeren in het buitenland was heel gebruikelijk bij mijn vriendinnen, het was vooral de vraag wáár je ging studeren. Sommigen gingen naar Cuba, anderen naar de Verenigde Staten of Nederland. Ik koos voor Nederland omdat ik hier geen taalbarrière had en er al veel familie van me woonde.

Alleen naar Nederland

In 1987, op mijn twintigste zette ik dan mijn eerste echt grote stap, een stap waar ik nooit spijt van heb gehad: ik nam het vliegtuig naar Nederland, alleen. Ik had een jaar voor de overtocht gespaard. Haast niets had ik bij me: één koffer, een VWO-diploma en 350 gulden. Mijn droom was rechten studeren en een fatsoenlijk inkomen verdienen. Ik ging in Amsterdam studeren en trok daar in bij een oom.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM