Uitgebreid zoeken

Mijn grootvader Egbertus

Mijn grootvader Egbertus Johannes was een van de vier zonen (en een dochter) van mijn overgrootvader. Hij bleef als enige van de vijf kinderen leven. Bij alle vier de zoons zat het varen in het bloed. Drie zoons kwam om op zee: één kreeg de ‘vliegende tering’ - ofwel tbc - en de andere twee zijn overboord geslagen. Daarna besloot mijn overgrootvader dan zijn enige overgebleven zoon Egbertus Johannes, mijn grootvader, aan wal moest blijven.

Grootvader Egbertus trouwde in 1899 met een schippersdochter. In tegenstelling tot zijn vader nam hij de Nederlandse nationaliteit aan. Hij ging later ook in de haven gaan werken, als havenbaas en later loodsbaas. Mijn grootvader kreeg achttien kinderen, waarvan de helft vroegtijdig is gestorven. Slechts acht hebben de volwassen leeftijd bereikt.

Mijn vader

Mijn vader Gerardus Bernardus werd in 1914 geboren, hij was de op één na jongste.  Hij brak met veel familietradities. Zo was mijn vader de eerste die zijn kinderen niet naar zijn ouders vernoemde. Bijna iedereen in onze familie heet Jurgen of Johannes, naar mijn Noorse overgrootvader Jørgen Johannes. Dit vernoemen naar de vader is een typisch Noorse traditie. Ook was mijn vader de eerste die niet meer in de Rotterdamse haven ging werken.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM