Uitgebreid zoeken

Migratie

In mijn familie komt migratie veel voor. Twee ooms en een tante verhuisden naar het buitenland. De zus vertrok naar Nederlands-Indië, de twee broers zijn naar Amerika gegaan. Samen met nog een broer hadden ze tijdens de Eerste Wereldoorlog gevaren voor het Engelse leger. Ze kregen daarvoor enorme gages. Ze zijn toen nog getorpedeerd door de Duitsers. Als mijn oom daar later over vertelde, hing ik als jongetje aan zijn lippen.

Tijdens de crisis in de jaren dertig zijn twee van hen naar Amerika gegaan. Eén is genaturaliseerd tot Amerikaan, de ander is altijd Nederlander gebleven. Die Nederlandse oom is nooit meer naar Nederland gekomen, omdat hij bang was dat hij dan Amerika niet meer in zou komen. Verder zijn er nog nichten en neven naar de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika vertrokken, allemaal in de jaren vijftig. In diezelfde tijd kwamen de familieleden die voor de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië waren gegaan terug naar Nederland.Ooms in AmerikaOoms in Amerika

Mijn  zoon heeft een paar jaar in de Verenigde Staten gewerkt, maar is weer teruggekomen. Ik zei tegen hem: "Waarom kom je terug?" Ik begreep er niets van, het was daar zo ruim en dunbevolkt. Toen ik daar een keer was geweest begreep ik wel waarom mensen weggaan uit Nederland.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM