Uitgebreid zoeken

De familie van mijn moeder

Mijn moeder is een Joodse Curaçaose. Inmiddels wonen mijn ouders in Nederland, maar de Curaçaose cultuur is diep geworteld bij haar. Zij heeft mij grotendeels opgevoed. Van haar kregen we de Caribische waarden en normen mee. Ze sprak Papiaments met ons.


Sefardische joden uit Spanje


De familie van mijn moederskant bestaat uit Sefardische Joden. Haar familienaam is Moreno. Ze komen van oorsprong uit de streek rond Sevilla, in Zuid-Spanje. Ze hebben tijdens de inquisitie moeten onderduiken en zich bekeerd tot het christendom om niet vervolgd te worden. Al een aantal eeuwen woont de familie van mijn moeder in Zuid-Amerika. Haar ouders hebben lange tijd in Panama en Colombia gewoond.


Pionieren


Het pionieren zat ook aan mijn moederskant in de familie. Mijn grootvader importeerde de eerste auto op Curaçao. Dit was een hele belevenis voor de eilandbewoners. Mijn opa was eigenlijk journalist, maar ging om economische redenen in zaken. Hij was daarin heel inventief. Het eerste product dat hij importeerde was een kappersstoel, die hij verhuurde. Dit liep zo goed, dat hij overstapte op het invoeren van auto’s.


Mijn grootvader was een kleurrijke, theatrale figuur.  In Willemstad is zelfs een straat naar hem vernoemd. Hij had een grote fascinatie voor het katholicisme. Volgens de familieverhalen ging hij regelmatig naar de katholieke kerk, waar hij zelfs misdienaar was. Iedere week kwam de pastoor langs om te vragen of hij nu katholiek wilde worden. Zijn familieleden pestten hem vaak door te vragen: "En wanneer wordt Elias Rafael Moreno de Brandao nu katholiek?"


Rootstocht naar Spanje


Rond 1975 hebben we met de hele familie een "rootstocht" gemaakt naar Sevilla, in Zuid Spanje. Het was bizar, we zagen daar exacte dezelfde meubels die wij hadden en een tapijt met dezelfde kleuren en motieven als dat van mijn oma! Dat maakte wel heel duidelijk dat we hier ook vandaan kwamen.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM