Uitgebreid zoeken

Caribische Nederlander

Ik noem mij graag ‘Caribische Nederlander’, omdat dit de verbinding aangeeft tussen mijn ouders en de twee (of meer) culturen die ik met me meedraag. Ik ben joods-afro-caribisch opgevoed. Mijn vader liet de opvoeding aan mijn moeder over, we kregen vooral haar Caribische waarden en normen mee. Ik sprak Papiaments met mijn moeder en Nederlands met mijn vader. Via de dienstmeisjes die in huis waren kreeg ik afro-caribische invloeden mee.

Bijgeloof speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de afro-caribische cultuur, en ook nu nog in mijn leven. Ik heb een geheime kist waarin ik allerlei soorten wierook bewaar, die in verschillende situaties onheil moeten afwenden of geluk brengen. Ieder jaar met Oud en Nieuw reinigt ik met zeven soorten wierook mijn huis.

Invloed verschillende culturen

Ik ben ervan overtuigt dat het feit dat ik in mijn jeugd in aanraking kwam met veel verschillende culturen grote invloed heeft gehad op hoe ik in het leven sta. Ik zag dat iedereen het op zijn eigen manier deed en van mijn ouders moest ik begrip opbrengen voor andere culturen. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een soort basishouding heb gekregen waarmee ik opensta voor andere culturen. Ik voel me gemakkelijk overal thuis, en eigenlijk ook weer nergens. Het is een soort ontworteling die ik niet als negatief ervaar. Het betekent ook dat ik me overal kan vestigen en een soort wereldburger geworden ben. Ik voel me thuis in verscheidenheid, niet in een monocultuur.

Gemixte identiteit - een voordeel

Ik merk dat mijn hele volwassen leven eigenlijk in het teken staat van diversiteit. Ik denk voortdurend na over gemixte identiteit. Dit speelt ook altijd een rol in de keuze van projecten waarin ik betrokken wil zijn. Het Hollandse Nieuwe-festival, waarvan ik artistiek leider ben, past daar heel goed in. Met dit festival probeer ik nieuwe schrijvers te stimuleren om hun verhalen op te schrijven. Ik hoop dat steeds meer mensen beseffen dat een gemixte identiteit een voordeel is, geen handicap.

Paulette Smit: Paulette SmitPaulette Smit: Paulette Smit


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM