Uitgebreid zoeken

1800-1900

Op een sabbat in het najaar van 1709 brak een vechtpartij uit in de Hoogduitse synagoge in Amsterdam.

Dit is een illustratie van een werker die kokosmelk aan het verzamelen is. Kokosnoten komen veelvuldig voor in Coronie, sterker nog, ze liggen letterlijk voor het oprapen.

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

Op deze foto is een Tsjechisch gezelschap te zien. Een grotere foto is te zien op Mobypicture...

Op deze kaart is te zien welke plantages er in Coronie waren. Mijn familie komt uit de Totness regio. Het is er erg rustgevend met veel natuur en dichtbij de kust.

Op de website van het Nationaal Historisch Museum doe ik het verhaal over mijn familiegeschiedenis.

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...

Op deze foto is een huizenstijl te zien zoals in Coronie veel voorkomt, riante woningen op riante stukken erf, met veel natuur er om heen.

Dat er Italiaans bloed in mijn aderen vloeide, heb ik altijd geweten. Het verhaal van bet-overgrootvader Giacomo Ravelli werd met de paplepel ingegoten.

De Duitse Friedrich Wilhelm Leopold Brockschmidt (Bad Salzuflen 1840 - Winschoten 1907) met zijn zoon Hindrik. Friedrich kwam in 1864 naar Winschoten en trouwde daar Jacobje Prins.

Mijn grootvader Jan Lodewijk Touber, werd geronselt voor dienstneming voor Oost-Indië, hij werd dronken gevoerd en net zoals de legionairs voor Frankrijk naar algerijë werden gestuurd ging hij op...

Migratie

Vijftig jaar geleden begon de migratie vanuit Turkije naar België.In die 50 jaar is Turkije zelf uitgegroeid tot een economisch sterk land,deze positieve groei laat zich natuurlijk ook heel goed...

Het is te verleidelijk om na het verhaal van Daniel Wilhelm ook niet dat van Johan Christoph te vertellen. Althans de kleine inzichten die de krantenarchieven daarin geven.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

In de Overijsselsche Courant van 15 november 1844 staat een kleine advertentie van het soort dertien in een dozijn, maar wel met een intrigerend verhaal erachter.

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

Het emigratieverhaal van Pieter Oebeles Viersen en zijn gezin, dat in 1847 Friesland verruilde voor Amerika (Pella, Iowa).


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM