Uitgebreid zoeken

1900-1945

Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 betekende geen verlichting van de taak van de passantenverenigingen.

Ook mijn moeder, Ibolya Roza, kwam in 1922 als driejarige vanuit Budapest naar Nederland. Ze was door haar moeder op de trein gezet. Dit klinkt niet echt aardig, maar het was wel zo.

Een groep Poolse migranten als Poolse zangvereniging strijdbaar achter hun vrijheidsheld Genaraal Kosciuszki. Voor of direct na de 1e wereldoorlog.

 

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Vallerie Weiss 7 jaar oud ( geboren in 1911) kwam in 1918 naar Nederland, bij mijn grootouders, de familie Hospers, die een boerderij hadden  in Nieuw-Buinen, Drente

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

De kameraad van Gajewnik die ik heb ontmoet tijdens de herdenking in Driel.

Korte biografie over een Hongaars jongetje dat in Friesland terechtkwam.

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...

familie Wiessewassr bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat, Alkmaar na 1918

Oostenrijks, maar waar?

wie heeft geggevens over hen?

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

In 1924 was het echtpaar Kurnik (hij afkomstig uit Zidani Most, zij afkomstig uit Novo Mesto ) vertrokken vanuit Slovenië naar Heerlen, waar mijn grootvader ondergronds in de Limburgse Mijn het...

De Britse vriendin van Czeslaw Gajewnik 

Migratie

Vijftig jaar geleden begon de migratie vanuit Turkije naar België.In die 50 jaar is Turkije zelf uitgegroeid tot een economisch sterk land,deze positieve groei laat zich natuurlijk ook heel goed...


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM