Uitgebreid zoeken

1900-1945

Fam. Wiessewasser bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat 25, Alkmaar

De foto’s zaten in een oud fotoalbum van mijn Oma Engelien Werneke-Jansen, zus van Dien Ruiter-Jansen[1880-1964 Alkmaar]

De Surinaamse showband The Moengo Boys. 

Zie ook HBM, Moengo

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

Dit is het geboorteuitreksel van de Poolse Paratrooper Gajewnik.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 betekende geen verlichting van de taak van de passantenverenigingen.

In 1924 was het echtpaar Kurnik (hij afkomstig uit Zidani Most, zij afkomstig uit Novo Mesto ) vertrokken vanuit Slovenië naar Heerlen, waar mijn grootvader ondergronds in de Limburgse Mijn het...

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

Een markante man was mijn vader, Hanoch Marwa. Niet alleen in zijn woonplaats Winterswijk maar in heel Nederland was hij gekend. Het verhaal verteld hoe mijn vader als ex – K.N.I.L.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 leidde tot een grote vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland.

Dit verhaal is in 2008 door mij opgetekend uit de mond van mijn opa, vertellende voor een een klas met leerlingen uit groep 8 van de basisschool.

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Achterkant ansichtkaart, 1928

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

De vriend van Gajewnik bij het gedenkbord aan de Tienhovense kerk waar Gajewnik opgebaard lag

Een groep Poolse migranten als Poolse zangvereniging strijdbaar achter hun vrijheidsheld Genaraal Kosciuszki. Voor of direct na de 1e wereldoorlog.

 

Moengo Boys

Mijn vader was de bongo speler en zanger van de Moengo Boys, hij heet Bill Olf, ook wel Billy de Kid genoemd.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM