Uitgebreid zoeken

1900-1945

Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis vond ik deze ansichtkaart. Mijn vader Emile werd in 1923 geboren in Den Haag.

De kameraad van Gajewnik die ik heb ontmoet tijdens de herdenking in Driel.

Een markante man was mijn vader, Hanoch Marwa. Niet alleen in zijn woonplaats Winterswijk maar in heel Nederland was hij gekend. Het verhaal verteld hoe mijn vader als ex – K.N.I.L.

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Dit verhaal is in 2008 door mij opgetekend uit de mond van mijn opa, vertellende voor een een klas met leerlingen uit groep 8 van de basisschool.

De Britse vriendin van Czeslaw Gajewnik 

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...

Dit is het geboorteuitreksel van de Poolse Paratrooper Gajewnik.

Ook mijn moeder, Ibolya Roza, kwam in 1922 als driejarige vanuit Budapest naar Nederland. Ze was door haar moeder op de trein gezet. Dit klinkt niet echt aardig, maar het was wel zo.

Korte biografie over een Hongaars jongetje dat in Friesland terechtkwam.

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

Tante Ibolja

Tante Ibolja was een begrip in de familie en voor mij ook een kleine teleurstelling. Ze was een goede vriendin van mijn oma uit Hongarije en daarom noemenden we haar tante.

Achterkant ansichtkaart, 1928

Moengo Boys

Mijn vader was de bongo speler en zanger van de Moengo Boys, hij heet Bill Olf, ook wel Billy de Kid genoemd.

Hij bleef zijn leven lang tussen de continenten heen en weer bewegen: Albert Helman, de eerste Nederlands-Caraïbische migrant-schrijver.

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

De vriend van Gajewnik bij het gedenkbord aan de Tienhovense kerk waar Gajewnik opgebaard lag


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM