Uitgebreid zoeken

1900-1945

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...

In 2009 heb ik voor mijn afstuderen voor sociologie een kwalitatief onderzoek gedaan naar senioren uit voormalig Nederlands-Indië.

De Poolse jood Abraham Icek Tuschinski opende in 1921 het Tuschinski theater in Amsterdam.

Portretfoto, ca. 1931

Collectie Joods Historisch Musuem Amsterdam

Jonge jaren

Op deze foto Leon Stachowski als jonge man.

Duitsland, begin 20e eeuw

Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 betekende geen verlichting van de taak van de passantenverenigingen.

Moengo Boys

Mijn vader was de bongo speler en zanger van de Moengo Boys, hij heet Bill Olf, ook wel Billy de Kid genoemd.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

In 1924 was het echtpaar Kurnik (hij afkomstig uit Zidani Most, zij afkomstig uit Novo Mesto ) vertrokken vanuit Slovenië naar Heerlen, waar mijn grootvader ondergronds in de Limburgse Mijn het...

Korte biografie over een Hongaars jongetje dat in Friesland terechtkwam.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 leidde tot een grote vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland.

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

Jo Vriesde

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

De Surinaamse showband The Moengo Boys. 

Zie ook HBM, Moengo

Fam. Wiessewasser bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat 25, Alkmaar

De foto’s zaten in een oud fotoalbum van mijn Oma Engelien Werneke-Jansen, zus van Dien Ruiter-Jansen[1880-1964 Alkmaar]


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM