Uitgebreid zoeken

Pigasos

De Griekse volksdansgroep Pigasos werd in 1963 opgericht door Griekse immigranten uit Utrecht. Op 25 oktober (Griekse feestdag) van dat jaar kwamen zij bijeen om met geleende kostuums Griekse volksdansen uit te voeren. De dansgroep bestond in het begin uit een vriendengroep zonder naam. De Stichting Bijstand Buitenlandse Werknemers zorgde ervoor dat ze materiaal konden kopen. Met hulp van Ria en Tom Jansen, Maritsa Dimitopoulos en Dimitra Sideris-Panagopoulou werden traditionele kostuums gemaakt.


Aanvankelijk was ontspanning het doel van de vereniging en het dansen op Griekse nationale feesten. In de loop van de jaren verbeterde de kwaliteit van de groep en groeide de belangstelling van het Hollandse publiek voor het volksdansen dermate dat Pigasos in heel Nederland, maar ook daarbuiten, optredens ging verzorgen.


De vertoning in Nederland van de film Zorba de Griek leidde in 1965 tot een ware rage om de Sirtaki te leren. Het Griekse Trio Hellinique, dat zich in de jaren zestig in Nederland vestigde, oogstte een hit  met La Danse de Zorba (1965). Het liedje stond hoog genoteerd in de Veronica Top 40. De Grieken uit Utrecht traden overal in het land op om de Sirtaki en andere Griekse dansen aan belangstellenden te leren. In datzelfde jaar kreeg de dansgroep een naam, Pigasos.
Meer informatie: Historisch Beeldarchief Migranten, collectie Pigasos en www.pigasos.nl

[title]

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM