Uitgebreid zoeken

Reizende ideeën en NGOs als agendasetters

Het archiefmateriaal toont langs welke route en via welke individuen en organisaties het idee van het paspoort reisde. Hierdoor is te traceren waar het idee ontstond (en met welke argumenten) en hoe dit uiteindelijk een beleidsoplossing werd. Dit toont hoe het idee van een paspoort voor stateloze vluchtelingen zich voortbewoog van NGOs naar staten en uiteindelijk naar beleid: 

Gustav Ador, de president van het internationale Comité van het Rode Kruis, was de eerste die de urgentie van juridische situatie van de Russische vluchtelingen op de internationale politieke agenda zette. In de naam van meerdere NGOs deed hij een oproep aan de League of Nations om in actie te komen. Vervolgens is te zien dat dit onderwerp zich langzaam verplaatst. De eerste persoon die voorstelde om een internationaal paspoort te maken is de jurist Mandelstam van het Institut de droit International (IDI). NGOs benadrukten vervolgens het belang van het paspoort door het onderwerp continue, bij vergaderingen en conferenties, op de agenda te zetten. Vervolgens pikte Fridtjof Nansen (the High Commissioner for Refugees) het idee op. Hij werd een fel pleitbezorger voor het paspoort  en werkte het verder uit. Hij legde het neer bij de Council van de League of Nations. Zodoende kwam het terecht bij de afgevaardigden van de lidstaten, die het voorlegden ‘thuis’, waar het uiteindelijk werd goedgekeurd.

De beweging van deze ideeën zegt iets over de belangrijke rol die NGOs hebben als initiator van discussie en agendapunten. Kwesties die eerst niet speelden, werden door het werk van NGOs onderdeel van een politiek en publiek debat.

Trefwoorden:

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM