Uitgebreid zoeken

1001 Italianen

Toen de mijnen na de oorlog weer werden geopend was er ook weer snel behoefte aan buitenlandse arbeiders. Vanaf 1949 werd er weer actief geworven in Noord-Italië.

Italië

De eerste Italianen in Nederland waren vooral bankiers uit Lombardije. In 1287 werd voor het eerst melding gemaakt van een Lombardische bankier in Delft.

Op 6 augustus 2010 was het op de kop af 50 jaar geleden dat Nederland met de Italiaanse regering een wervingsakkoord sloot.

Door de snelle groei van het aantal buitenlandse werknemers bij Hoogovens opende men in 1965 twee nieuwe plekken waar tijdelijke arbeidskrachten konden verblijven.

Casa Marina en Arosa Sun
Na de crisis

Vergeleken met andere buitenlandse mijnwerkers in Limburg (Polen, Slovenen, Duitsers) waren de Italianen relatief goed af na de economische crisis van de jaren ’30.

Artikel uit de Volkskrant, 7 oktober 1961 over de staking van Italiaanse arbeiders bij Hoogovens. Aanleiding  was de ontevredenheid over de kwaliteit van het eten.

Staking Hoogovens

Door de snelle groei van het aantal buitenlandse werknemers bij Hoogovens opende men in 1965 twee nieuwe plekken waar tijdelijke arbeidskrachten konden verblijven.

Woonoord Euro Casa
Kerstmis 1962

Kerstviering van Italiaanse werknemers bij Hoogovens, georganiseerd door stichting Peregrinus, 1962.

Kerstmis 1962
groepsfoto

Italiaanse werknemers van Hoogovens op uitje naar Volendam, 1962.

Collectie IISG

groepsfoto

Artikel uit de Volkskrant over de rellen in Oldenzaal, 3 september 1961

Met dank aan: VKgeschiedenis.nl

Rellen in Oldenzaal
Haringhappen

Haringhappen tijdens een uitstapje van Italiaanse werknemers van Hoogovens naar Madurodam, 1963. Het uitje was georganiseerd door de Stichting Peregrinus.

Haringhappen

Knipsel uit de Volkskrant over de aankomst van de eerste Italianen in Amsterdam, oktober 1960. Zij gingen aan het werk bij ondermeer de ADM en de Draka.

Eerste Italiaanse arbeiders in Amsterdam aan de slag

Tussen 1949 en 1975 kwamen tienduizenden gastarbeiders  uit Italië naar Nederland. De meesten waren afkomstig uit de arme delen van Italië.

In de Nederlandse mijnen werkten vanaf het begin van de 20ste eeuw veel buitenlanders, onder wie een klein aantal Italianen.

In 1956 werd de Stichting Peregrinus opgericht op initiatief van het Bedrijfsapostolaat bij Hoogovens.

Uitstapje Stichting Peregrinus

Artikel uit de Volkskrant over de komst van de eerste 2000 Italiaanse arbeiders naar Nederland,  8 augustus 1960.

 2000 Italiaanse arbeiders naar Nederland
1900-1930

In de eerste twintig jaar van de twintigste eeuw emigreerde een groot aantal Italianen naar Noordwest-Europa. Economische motieven speelden hierbij een belangrijke rol.

Italiaanse werknemers van Hoogovens op een uitje naar Volendam, 1962.

Collectie IISG

Uitje naar Volendam
Kerstviering

Kerstviering van Italiaanse werknemers, georganiseerd door stichting Peregrinus, 1962.

Kerstviering

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM