Uitgebreid zoeken

Duitsers

Tussen 1920 en 1940 werkten 30.000 buitenlandse vrouwen in Nederland als dienstbode. De grote meerderheid kwam uit Duitsland, een klein deel uit Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië.

Paul Ehrenfest en Albert Einstein; buitenlandse wetenschappers aan de Leidse Universiteit, eerste helft van de jaren twintig.

Duitse wetenschappers: Einstein en Ehrenfest
Schlumpfen

Ik heb niet zoveel voorwerpen van vroeger, wel deze smurfen, die ik spaarde en allemaal bewaard heb. Ik ben er nog steeds blij mee.

Schlumpfen

Mijn vader vertelde ons vroeger veel over de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft een enorme fascinatie voor de oorlog. Niet zozeer de oorlogshandelingen, maar voor het menselijk drama erachter...

Mijn oma

Mijn oma

Mijn oma
Babyfotoboek

Waarschijnlijk heeft mijn oma dit babyfotoboek aan mijn ouders gegeven.

Babyfotoboek

Mijn overgrootmoeder, die we 'kleine oma' noemden, was ook een Duitse. Ze was als dienstmeisje in 1919 naar Nederland gekomen voor werk. Zo kwam ze in Haarlem terecht.

Don Duyns

Don Duyns is auteur, theaterschrijver, regisseur en hoofddocent aan de Utrecht School of Writing van de Hogeschool voor de Kunsten.

Don Duyns

Mijn vader Cherry Duyns werd in 1944 in Duitsland geboren, in het stadje Wuppertal. ‘Kräftiger Sontagsjungen angekommen.

Ik ben voor een kwart Duits, maar ik voel me helemaal Nederlander. Ik ben niet serieus genoeg voor de Duitse benadering.

Smurfen

Dit is één van de smurfen die ik als kind kreeg van mijn oma.

Smurfen

'Siet hier, o Jonge Jeugt, hoe 't Westfaals Geesje haar in Amsterdam heeft gedragen.' Kinderprent met 24 afbeeldingen van het leven van het Westfaalse dienstmeisje Geesje in Amsterdam, 1761...

Dienstbode Geesje uit Westfalen

Mijn opa was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland beland vanwege de Arbeitseinsatz, waarvoor hij moest werken in een bommenfabriek. Hij was de zoon van een Nederlandse variétéartiest.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM