Uitgebreid zoeken

Expats

Bewijs van voorrang (passefile) voor de koets of auto van graaf Rostworowski, rechter aan het Permanente Hof voor Internationale Justitie in Den Haag, afgegeven door de Hoofdcommissaris...

Bewijs van voorrang

In het kader van het 'Life on the Move' project van Shell schreef Ugo Ibeneche over haar ervaringen in Nederland in 1986, waar haar man werkte voor Shell.

Een brief uit Assen

Een ansichtkaart  die Glenda Lewin-Smith verstuurde aan haar ouders in Australië, vlak nadat zij met haar man en kinderen is aangekomen in Den Haag (febr-maart 1996).

Ansichtkaart van Glenda Lewin-Smith

Dit is de arbeidsvergunning van Karen Coster-Unfried, lerares aan The American School of The Hague.

Arbeidsvergunning Amerikaanse lerares, 1969

In 1931 werd de Poolse jurist graaf Michal Jan Rostworwoski (1864) door de Algemene Vergadering van de Volkenbond verkozen tot rechter van het prestigieuze Permanente Hof voor Internationale...

Expats

De term ‘expat’ heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen binnen het Nederlandse taalgebruik. Het is echter vaak onduidelijk wie er precies met deze term worden aangeduid.

De term ‘expat’ of ‘expatriate’ is samengesteld uit de Latijnse woorden ex (buiten) en patria (vaderland).

Deze cartoon van expatvrouw Laura Westbury is afkomstig uit de collectie van het Shell Outpost Archive Centre (de voorloper van het EAC).

Expat cartoon uit de jaren negentig

Het Expatriate Archive Centre (EAC) verzamelt materiaal over de geschiedenis van Nederlandse en niet-Nederlandse expats en stimuleert onderzoek naar deze groep.

Komen en Gaan

Interview met Kees en Gree Goedhart

Judy Moody- Stuart-Mcleavy  groeide op in Thornton-Cleveleys, Engeland, en bracht een groot deel van haar middelbare schooltijd door in Sussex.

Binnen het Nederlandse toelatingsbeleid hebben hooggeschoolde arbeidsmigranten altijd een uitzonderingspositie ingenomen.

Interview met Bernardina Sophia Kemperman-Brauticham

Interview met Arie Willem Schmidt

Dit is de koffer van de Engelse expatvrouw Judy Moody Stuart, getrouwd met Shell medewerker en latere bestuursvoorzitter Mark Moody Stuart.

De koffer van Judy Moody Stuart

De stad Den Haag trekt van oudsher veel expats aan. In de eerste plaats vanwege het feit dat de Nederlandse regering er al eeuwenlang gezeteld is.

Interview met Bruno Gardini

Dit boekje met Engelse vertalingen van Nederlandse Sinterklaasliedjes is onderdeel van de collectie van Karen Coster in het Expatriate Archive Centre.

Saint Nicholas in Holland, 1980

Deze ansichtkaart stuurde Sheila Young-Dey aan haar vader in Schotland. Ze schrijft dat ze hem graag de Nederlandse tulpenvelden zou laten zien. Helaas was hij ziek en kon haar niet bezoeken.

Ansichtkaart Keukenhof, Lisse, 10-4-1987

In het Expatriate Archive Centre is een gedicht bewaard van de tienjarige Timothy Wilson die zijn leven in Nederland op rijm heeft gezet.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM