Uitgebreid zoeken

Indische verlofgangers

Jonge verlofgangers op het terrasje bij een uitspanning in duingebied Meijendel, Wassenaar 1926. Collectie Historisch Beeldarchief Migranten

Groepsportret van Indische verlofgangers

In de eerste helft van de 20e eeuw hadden Indische ambtenaren en werknemers in het koloniale bedrijfsleven eens in de zes jaar recht op een verlofperiode in Europa.

In de jaren tussen de twee wereldoorlogen vestigden de meeste verlofgangers zich in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

De periode van de reis per boot naar Europa stond in het teken van de ontspanning – en de luxe. Maar vóór vertrek uit Indië en na aankomst in het vaderland viel er van alles te regelen.

Op het dek van de S.S. Oranje, die op 31 januari 1920 uit de haven van IJmuiden was vertrokken. Rechts Pauline en links Rudolf de Raadt.

Op de weg terug van verlof

Tijdschrift voor verlofgangers uit de Indische kolonie.

De Indische Verlofganger

Den Haag, Scheveningen, 1929. Indische verlofgangers op het strand van Scheveningen. V.l.n.r.: Nic Schönherr, Sophie Schönherr-Pieper met Chrisje en onbekende.

Indische verlofgangers in Scheveningen

De verlofgangers in Nederland hadden een overwegend positief imago. Veel gemeenten deden hun best hen binnen hun grenzen te krijgen.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM