Uitgebreid zoeken

Kuća Morava

De tentoonstelling ‘Wij zijn gekomen om te werken, Joegoslavische vrouwen in West-Brabant, 1969-1975’ was tot en met 24 juni 2011 te zien in het gemeentearchief op de Markt 35 te Roosendaal.

Reconstructie van een chambrette in pension Kuća Morava waar tussen 1969 en 1975 Joegoslavisch vrouwen verbleven. De stichting Kuća Morava was gehuisvest in het oude broederhuis St. Stanislaus.

Chambrette in Kuća Morava

Werken in de Red Band Fabriek.

Collectie Gemeentearchief Roosendaal

Red Band fabriek

Het wervingsverdrag dat de Nederlandse regering in 1970 met de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië aanging.

Wervingsverdrag Nederland - Joegoslavië
Kuća Morava

Vrouwelijke gastarbeiders die in Roosendaal werkten bij Vero, Red Band, Van Gils en Baartmans werden ondergebracht in het voormalige klooster in Bosschenhoofd.

Kuća Morava

Kort fragment van tv programma Andere Tijden over een bijzondere plek in Roosendaal voor migranten uit voormalig Joegoslavië, het betrof vooral Servische vrouwen.

Promotiefolder voor KUCA MORAVA.

Promotiefolder KUCA MORAVA

Beeld uit de tentoonstelling ‘Wij zijn gekomen om te werken, Joegoslavische vrouwen in West-Brabant, 1969-1975’ in het Gemeentearchief Roosendaal.

chambrette in Kuća Morava

De heer Taal, destijds hoofd personeelszaken bij Van Gils herenmode, ging in 1969 voor het eerst naar Joegoslavië om voor vier bedrijven personeel te werven. In totaal kwamen ca.

Joegoslavische meisjes bij het uitstappen uit de bus bij hun pension na een dagje werken.

Terugkomst bij het pension

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM