Uitgebreid zoeken

Naar Duitsland

In het boek twee maal twee is vijf schreef Hebe Charlotte Kohlbrugge over haar bewogen leven.

Twee maal twee is vijf

‘De Duitslandcommissie was ontstaan doordat een kleine groep van vijf of zeven mensen van de Hervormde Kerk naar West-Duitsland was gegaan en had gevraagd: ‘Hoe is het nou bij jullie?

Hitlervlag

‘Op dát moment, voor mij een zeer springend punt, die vlág. Het was weer een feestdag, er waren immers voortdurend feestdagen, en iedereen hing de vlag uit. Dat was dus de hakenkruisvlag.

Echt

‘Ik kwam naar Nederland en Nederland was zo verslapen en vervelend als je ’t je maar denken kunt! […] Duitsland was écht. En in Nederland was het op dat moment.. Het was niet meer écht.

In Engeland was Hebe au pair van het gezin van de neef van Wiston Churchill. Hier hoorde Hebe al over het nationaalsocialisme in Duitsland.

‘Ik was niet gelukkig met dat werk van Kerk en Overheid. Dat lag mij helemaal niet om naar mensen te gaan om te kijken of ze nog een kamer af wilden staan en dat soort dingen..

‘En toen zei mijn ouwe baas: ‘Duitsland is zó kapot, dat kun je als meisje alleen niet doen. Je blijft stranden. Eventueel midden in de nacht, omdat je gewoon niet verder kunt. Dat kan niet.

Interview met Hebe Charlotte Kohlbrugge

Guten Morgen

‘Toen ik dus opgeroepen werd door de Gestapo om voor te komen, dan heb je angst. Je weet niet wat er gaat gebeuren dus je bent bang.

Uitzending

‘Zit eens in Nederland en krijg de opdracht: contact met Duitsland.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM