Uitgebreid zoeken

Op avontuur naar Nederland

Liefde

Rita ontmoette in Nederland vrijwel meteen de liefde van haar leven, Piet.

Liefde
Pension

‘Er was een badkamer met een bad en wij mochten daar maar één keer in de week in. Dat ding ging op slot en ieder mocht omstebeurt één keer in de week een bad nemen. Zij was echt op de pingeltjes...

Pension
Molentjes?

Tijdens haar aankomst in Nederland is Rita teleurgesteld dat haar beeld van Nederland niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid.

Vanaf haar zesde ging Rita naar een Nederlandse particuliere school in Indonesië.

Rieten rokjes

Nieuwe klasgenootjes in Valkenburg stelden bij kennismaking regelmatig discriminerende vragen over haar afkomst. Zij voelde zich echter zelf meer Nederlander dan de Limburgers.

Afscheid

In 1955 migreerden ze eindelijk met de Willem Ruys naar Nederland. Volgens Rita hebben Max en Lucy twee à drie jaar voor de boottocht gespaard. Max kreeg nog een afscheidsfeestje van zijn werk.

Lege klas

‘Ik heb wel gezegd dat ik weg ging en nou ja, weet je die klas liep ook een beetje leeg. Ik kan me herinneren dat ik best wel een grote klas had. Ik zat ook vrij weer vooraan altijd.

Walhalla

‘Het was zo’n Walhalla, om daar als kind te leven. Het was een héél groot terrein en er was van alles te doen. Die tropische regenbuien herinner ik me goed.

Rita vertrok met de Willem Ruys naar Nederland. Deze boot was onderverdeeld in drie verschillende klassen. Rita zat met haar gezin in de laagste klasse.

Interview met Rita van Schaik


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM