Uitgebreid zoeken

Van Indië naar Nederland op vijftienjarige leeftijd

Sarong

"Mijn moeder droeg wel altijd een sarong, die heeft zij sinds we in Nederland zijn altijd gedragen tot haar dood toe. Ze heeft nooit een broek, een jurk of wat  dan ook gedragen.

Jet met een vriendin in Nederland foto gemaakt rond 1951-1953

Jet met een vriendin in Nederland foto gemaakt rond 1951-1953

In het weekend doen we gewoon thuis wat. Liep ik met de kinderen te ravotten. Ja. En een hoop broers en zusters die vaker komen en die hebben dan ook kinderen.

Een Indische familie in Nederland

Interview met Jetske Sjoukje Overwijk-Ringersma

De kerk was in die tijd een actieve deelnemer in de samenleving. Jet leerde via bijeenkomsten van de kerk mensen kennen, er waren meisjes - en jongens verenigingen en ook een muziekvereniging.

Trouwfoto Jan en Jet Overwijk, 17 augustus 1953

Foto meneer Ringersma met zoon bij aankomst in Rotterdam 24 december 1950

Foto meneer Ringersma met zoon bij aankomst in Rotterdam 24 december 1950

Jet kwam in 1950 aan in Friesland. Dit was de eerste groep Indo-Europeanen die naar Nederland kwam, mensen met een Indische achtergrond.

Wel of niet teruggaan naar het geboorteland, het bleef een moeilijke keuze voor Indische Nederlanders. Jet is voor vakantie wel een paar keer terug gegaan naar haar geboorteland.

In 1942 brak de oorlog uit en de Japanners zetten de Nederlanders gevangen in de zogeheten “Jappenkampen”. De vader van Jet werd geïnterneerd.

Lijst van spullen die de familie Ringersma meenam richting Nederland, 21 oktober 1950

Lijst van spullen die de familie Ringersma meenam richting Nederland, 21 oktober 1950

Voordat de oorlog uitbrak in 1942, gingen kinderen naar school. Op die school leerden zij Nederlands en ook over Nederland.

"Bij het Suez-Kanaal hebben wij kleding gekregen, een joggingpak. We kregen allemaal een dikke appel en die kledingstukken en schoenen.

De huizen die Jan en Jet hebben uitgekozen om in te wonen zijn niet gekozen omdat er enige verbintenis was met de huizen die Jet gewend was in Nederlands-Indië.

Spruitjes

"Ik moest naar de groetenboer. Mijn moeder zegt in het Maleis tegen mij, kleine kooltjes moet je halen. Ik denk, ik zie wel.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM