Uitgebreid zoeken

Vluchtelingen

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wilde het Duitse leger over Belgisch grondgebied naar Frankrijk.

Het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' biedt een bijzondere kijk op vluchtelingen die sinds de zestiende eeuw in Nederland vestigden.

Naast joden kwamen ook nog ongeveer 7.000 andere vluchtelingen naar Nederland in het decennium voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Aankomst in 1937 bij Roosendaal van een groep Spanjaarden die vanwege de Burgeroorlog (1936 - 1939) hun land ontvlucht zijn.

Spaanse vluchtelingen, 1937

Eerste Wereldoorlog, burgerellende. Belgische vluchtelingen leggen de reis van Brussel (Bruxelles) naar Nederland geheel te voet af. 1914. Collectie Spaarnestad Photo

Belgische vluchtelingen te voet naar Nederland

Vluchtelingen uit Wit Rusland: de bagage van een ontheemde: een zak met kleinigheden, een hoed, twee klerenhangers met stropdas aan een paraplu gebonden.

Mrt 1962

Vluchtelingen uit Wit Rusland

In het begin van de 20e eeuw is voor de Griekse migratie de periode van de Megali Katastrofi (grote catastrofe) van belang.

Sharie Parsipoor is in Nederland vooral bekend als dj Ishtar. Ze had haar eigen radioprogramma bij de NPS en draait regelmatig in clubs.

Sharie Parsipoor

Vluchtelingen gezin uit de Federale Volksrepubliek Joegoslaviƫ in woonoord Horst-America (Limbrg): Joseph Berdik met zijn vrouw en zoon Iwo. nov 1955

Woonoord Horst-America

Honderden mensen stonden luid juichend op het perron te wachten toen in 1956 treinen vol Hongaarse vluchtelingen in Nederland aankwamen. Waarom werden deze vluchtelingen zo hartelijk ontvangen?

Hugenoten

Tussen 1680 en 1720 ontvluchtten waarschijnlijk zoā€™n 150.000 Franse protestanten - Hugenoten  genaamd - hun vaderland. Ongeveer 35.000 Ć  50.000 van hen kwamen naar Nederland.

Gemeente Sassenheim

Stukken betreffende de opvang, hulpverlening en terugkeer van Belgische vluchtelingen, 1914-1919

Zie bijlage voor het hele bestand

Belgische vluchtelingen aangekomen te Sassenheim, 1914

Een jaar of negen was Tiffany toen haar ouders in 1981 hun tien kinderen verdeeld in groepjes lieten vluchten uit Vietnam...

In het kleine Zuid-Chileense dorpje La Union, werd Juan Heinsohn Huala geboren als een van de zeven kinderen van Ulises en Maria.

Als oudste in een gezin met vader, moeder en twee zussen groeide Esad Efendic op in Potočari, een dorpje in de gemeente Srebrenica.

Toen Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht kwam, probeerden veel joden naar het buitenland te vluchten.

Koningin Juliana temidden van enkele Hongaarse vluchtelingen in het Jaarbeursgebouw in Utrecht samen met Baron van Tuyll van Serooskerken (r.) en dr. A. Vrijlandt (l.).

Koningin Juliana en Hongaarse vluchtelingen

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM