Uitgebreid zoeken

Vluchtelingen uit Hongarije

De Nederlandse regering besloot weliswaar Hongaarse vluchtelingen toe te laten, maar de opvang en financiering liet zij over aan particuliere hulporganisaties.

De 3.000 Hongaarse vluchtelingen die tot Nederland werden toegelaten, zijn niet allemaal gebleven. Een deel vertrok weer.

Koningin Juliana temidden van enkele Hongaarse vluchtelingen in het Jaarbeursgebouw in Utrecht samen met Baron van Tuyll van Serooskerken (r.) en dr. A. Vrijlandt (l.).

Koningin Juliana en Hongaarse vluchtelingen

Op 4 november 1956 viel de Sovjet-Unie Hongarije binnen. Het leger moest een eind maken aan massale demonstraties van opstandige Hongaren tegen het communistisch regime.

Hongaarse vluchtelingen in Utrecht, 15 november 1956. Collectie Spaarnestad Photo.

Hongaarse vluchtelingen, 1956

Adventstijd: Gevlucht Hongaars gezin zit aan tafel te eten, met boven hen een papieren kerstklok en links een opgetuigde kerstboom met brandende kaarsen. Weesp, 11 december 1956.

Hongaars gezin, 1956

De eerste van 670 Hongaarse vluchtelingen komen aan per trein op het Centraal Station van Utrecht, 15 november 1956. Collectie Spaarnestad Photo

Aankomst Hongaarse vluchtelingen

Honderden mensen stonden luid juichend op het perron te wachten toen in 1956 treinen vol Hongaarse vluchtelingen in Nederland aankwamen. Waarom werden deze vluchtelingen zo hartelijk ontvangen?

Selectie

De Nederlandse regering wilde zelf beslissen welke vluchtelingen uit Hongarije zij zou toelaten.

Kerk in actie

Ook de kerken in Nederland protesteerden tegen de Russische inval in Hongarije.

600 Hongaarse vluchtelingen op weg naar de Julianahal in Utrecht waar zij eerste verzorging krijgen, 14 november 1956. Collectie Spaarnestad Photo.

Aankomst Hongaarse vluchtelingen

Soldaten van het 431ste bataljon te Arnhem verkopen snert voor Hongaarse vluchtelingen, 31 januari 1957. Collectie Spaarnestad Photo.

Hulp aan Hongaarse vluchtelingen, 1957

Minister-president Willem Drees pleitte in de Tweede Kamer voor het ruimhartig toelaten van Hongaarse vluchtelingen: "In Nederland leven ten aanzien van hetgeen in Hongarije is overkomen...

Archief Deputaatschap Hongaren

Documenten betreffende de oprichting van een blad voor Hongaarse vluchtelingen, 1962.

Oprichting van het Hongaarse blad Jojjetek, 1962

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM