Uitgebreid zoeken

Zeelui uit China

Artikel
Gerard van der Harst en Leo Lucassen
1998
Gerard van der harst en Leo Lucassen, Nieuw in Leiden. Plaats en betekenis van vreemdelingen in een Hollandse stad, pag. 93 t/m 103
Karina Meeuwse

In Tijdschrift Ons Amsterdam. Amsterdam heeft sinds jaar en dag haar eigen bescheiden Chinatown in de smalle straatjes rond de Zeedijk en de Gelderse kade.

Ons Amsterdam, april 2011
Boek
Suzanne Wolf
2011

100 jaar Chinezen in Nederland. Lange tijd zijn zij als modelminderheid gezien. De meesten wisten zichzelf goed te bedruipen. Maar dat rooskleurige beeld is barstjes gaan vertonen.

Wim Willems, Annemarie Cottaar en Kai Yin Or
2010

Ze vormen de toegang tot een lokale Chinatown, de twee drakenpoorten die eind 2009 verrezen in het centrum van Den Haag.

Karina Meeuwse
2010

Een eeuw geleden arriveerden de eerste 'gastarbeiders' in Nederland; een handjevol Chinese zeelieden die in de havens van Rotterdam en Amsterdam als goedkope arbeidskrachten te werk gesteld werden...

Yocklang Chong
2005

Het boek vertelt het verhaal van zes families die in of rond de Binnen Bantammerstraat in Amsterdam hebben gewoond. Eerst waren het vooral zeelui die op Nederlandse en Engelse schepen dienden.

Karina Meeuwse
2000

Op een ochtend in juni 1911 arriveert een handjevol Chinese zeelieden in de havens van Rotterdam en Amsterdam. Ze zijn hierheen gehaald als goedkope arbeidskrachten.

Li Minghuan
1999
De Chinezen
Gregor Benton
1987

De laatste jaren groeiende belangstelling voor China heeft als neveneffect dat men een meer dan oppervlakkige interesse heeft gekregen voor de Chinezen in Nederland.

H.J.J. Wubben
1986

Hoewel Chinese immigranten sedert de Chinese revolutie van 1911 in Nederland een niet te onderschatten economische en culturele functie hebben vervuld, is over deze besloten gemeenschap weinig...

1986
1957
Film / documentaire
Oostenwind
Karina Meeuwse

Oostenwind - De geschiedenis van Nederlandse Chinezen is een documentaire uit de serie Werelden van de IKON uit het jaar 2000.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM