Uitgebreid zoeken

Zigeuners en woonwagenbewoners

Achter de term 'zigeuners' gaan veel verschillende groepen schuil.

Omstreeks 1900 verschenen er kleine groepjes paardenhandelaren uit Noorwegen en Zweden die met hun gezinnen in woonwagens door het land trokken.

Berichtgeving van de Marechaussee aan onder andere de Vreemdelingendienst in Den Haag dat zij op 27 oktober 1936 net over de grens in Duitsland zes wagens met zigeuners heeft bezocht en de...

Turkse zigeuners in de grensstreek, 1936

In 1868 verschenen in Nederland migranten uit Bosni√ę die in gezinsverband met √©√©n of meerdere beren rondtrokken.

Filmpje van het woonwagenkamp aan de Binckhorstlaan in Den Haag (1922). Vertegenwoordigers van de Haagse Kessler Stichting komen de paarden op het kamp inspecteren.

De Hongaarse ketellappers die in maart 1868 bij Hengelo de grens passeerden, overnachtten in grote tenten. De tekening van J.

Tentenkamp Hongaarse ketellappers

Vanaf halverwege de negentiende eeuw kwamen kleine groepjes Hongaren naar Nederland.

In de beelden over de Tweede Wereldoorlog groeide de foto van Settela Steinbach uit tot een symbool. Zij kwam in 1944 om in Auschwitz.

Hongaarse ketellappers. Waarschijnlijk Peter Gomann met zijn vrouw, in de studio van de Dordrechtse fotograaf J.H. van der Heyden in april 1868.

Hongaarse ketellappers

Deze pentekening uit januari 1944 is gemaakt door de joodse kunstschilder Joseph Henri Gosschalk (1876-1952), tijdens de oorlog gevangen in kamp Westerbork en later getransporteerd ...

Woonwagens aan de rand van kamp Westerbork
Woonwagen

Woonwagens vormen symbolen voor mensen met ambulante beroepen.

Woonwagen

Fragment van de documentaire  Sinti, Roma & Gadje, 2003. De Tweede Wereldoorlog vormt het startpunt van het tweeluik Sinti, Roma & Gadje.

Woonwagen

De woonwagen dateert vermoedelijk uit 1935-1940. Hij is volgens de overlevering afkomstig uit Rotterdam, is vermoedelijk in of vlak na de oorlog overgebracht naar Nunspeet.

Woonwagen

De Rijkspolitie van Overijssel stuurde op 19 maart 1868 een brief naar de Minister van Justitie om te waarschuwen voor een groep Hongaarse ketellappers die bij Oldenzaal de grens waren overgekomen...

Weren van Hongaarse ketellappers

Collectie Atlas van Stolk

Hongaarse ketellapper

Woonwagencentrum Tilburg, 1939

Het zigeunerleven in Nederland is sinds lange tijd een dankbaar onderwerp voor kinderboekenschrijvers.

Het zigeunerleven in kinderboeken

Al vanaf de jaren '30 van de 19e eeuw kwamen geregeld Duitse en Belgische gezinnen naar Nederland die de kost verdienden met het maken van muziek op straat en in caf√©s.

Zigeuners op de Staphorsterweg tussen Meppel en Staphorst, ca. 1905.

Paardenhandelaren bij Meppel

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM