Uitgebreid zoeken

Uitgelicht

In ‘Vijf eeuwen migratie’ van historici Leo en Jan Lucassen staat de lange en rijke migratiegeschiedenis van Nederland centraal.

Het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' biedt een bijzondere kijk op vluchtelingen die sinds de zestiende eeuw in Nederland vestigden.

Vandaag is het een vergeten geschiedenis, maar negentig jaar geleden waren er in iedere gemeente in Vlaanderen, en in mindere mate in Wallonië, wel enkele ‘Hongaartjes’, zoals de kinderen met een g

Wanneer is een allochtoon geïntegreerd? En hoe heeft massa-immigratie Nederland rijk gemaakt?

Het huidige debat over vluchtelingen wordt vaak op een alarmistische toon gevoerd, waarbij er regelmatig wordt verwezen naar het (recente) verleden.

In september 2013 begonnen zo'n 35 bachelorstudenten van de opleiding Geschiedenis (Universiteit Leiden) aan het vak Oral History.

Hoe vertel je een verhaal over een papierloze immigrant?

Het project ‘Javanen in de Nederlandse Polder’ is een initiatief van Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI).

In Nederland wordt er relatief weinig gesproken over de eerste generatie migranten. Er wordt veelal over de kinderen (tweede generatie migranten) van deze generatie gesproken.

[title]

Vanaf de jaren '50 kwamen de eerste gastarbeiders uit Spanje naar Nederland.

Drie generaties Indische Nederlanders in beeld en woord: tentoonstelling (14 augustus 2011 - 8 januari 2012) en boekpresentatie in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Sinds de jaren negentig zijn migratie en integratie niet meer weg te denken uit het publieke debat.

Het jaar 2011 staat in het teken van de Poolse sporen in Nederland, wat prof. Wim Willems van Universiteit Leiden betreft. Met behulp van betrokken burgers en o.a.

De afgelopen twee jaar is hard gewerkt aan een website die op een laagdrempelige manier (bestaande) informatie rond migratie naar Nederland voor een breed publiek toegankelijk maakt.

[title]

Op 6 augustus 2010 was het op de kop af 50 jaar geleden dat Nederland met de Italiaanse regering een wervingsakkoord sloot.

[title]

Hoe visualiseer je vijf eeuwen migratie? Met deze opdracht gingen 32 tweedejaars studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de slag.

[title]

In de jaren ‘60 kregen ongeveer 30 Italiaanse families huisvesting van hun werkgever Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) in Poelenburg in Zaandam.

[title]

In de jaren '60 werden ze gastarbeiders genoemd. Maar de Marokkanen die voor werk naar Nederland kwamen, vestigden zich er uiteindelijk.

[title]

Tussen 1949 en 1975 kwamen tienduizenden gastarbeiders  uit Italië naar Nederland. De meesten waren afkomstig uit de arme delen van Italië.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM