Uitgebreid zoeken

Debat: Kunstenaars uit Irak - 20 mei, 19:30 - Framer Framed Amsterdam

2 mei 2014 opende Framer Framed een nieuwe expositieruimte in de Tolhuistuin Amsterdam. In het geheel verbouwde Paviljoen is de tentoonstelling Welcome to the End of History te zien, het eerste deel van het drieluik Crisis of History, samengesteld door Robert Kluijver. In Crisis of History – Art, Memory and Resistance in the Middle East onderzoeken jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten de modernistische droom en wat er nu nog van over is. Hoewel de crisis van het Midden-Oosten regelmatig wordt gepresenteerd als een conflict tussen fundamentalisten en westers georiënteerde liberalen, tonen de deelnemende kunstenaars een regio die al diepgeworteld is in de 21ste eeuw, met eigen concepten van burgerschap die de veronderstelde tweedeling overstijgen.

Op 20 mei georganiseerd Framer Framed in samenwerking met Cineblend en Dancing on the Edge een bijeenkomst met kunstenaars uit verschillende disciplines, die in hun werk reflecteren op de eigen persoonlijke geschiedenis die onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van en de gebeurtenissen in hun land van herkomst. De drie Irakese kunstenaars wonen allen in Europa, maar drukken in hun werk een sterke verbondenheid uit met hun geboorteland.

Te gast zijn:

Urok Shirhan, visueel kunstenaar. Studeerde Fine Arts aan de Rietveld Academie en aan Goldsmiths’ University in Londen. In 2012/2013 was zij een deelnemer aan het Home Workspace Programmebij Ashkal Alwan in Beiroet. Recentelijk werkte zij aan een onderzoeksproject over de mediatisering van de oorlog in Irak, Occupy Baghdad (2012-2014). Urok neemt deel aan de tentoonstelling Welcome to the End of History met haar videowerk Communist Parents (2013) en Children of the Left (2014).

Mokhallad Rasem
, theaterregisseur en acteur. Werkte als regisseur bij het Nationale Theater van Bagdad maar woont en werkt sinds 2005 in België. Rasem maakte in 2010 furore met zijn stuk Iraqi Ghosts (creatieprijs Theater aan Zee 2010, selectie Vlaams en Nederlands Theaterfestival 2010), een dynamisch toneelstuk over de impact van de oorlog op de generatie van de regisseur. Sinds 2013 is hij als vaste maker verbonden aan Toneelhuis Antwerpen waar hij zich concentreert op het Europese repertoire: Hamlet, Othello
en Romeo and Juliet van Shakespeare.

Muhanad Rasheed, choreograaf, componist en danser/performer van dansgezelschap Iraqis Bodies. Hij is geboren in Bagdad en studeerde daar theater aan het instituut voor Beeldende Kunst. In 2010 won hij de prijs van de Nederlandse Dans Dagen voor meest belovende choreograaf en in hetzelfde jaar won hij de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' voor Mourning in samenwerking met het Internationaal Danstheater. Deze voorstelling was geïnspireerd op Irakese begrafenisrituelen en ging in première tijdens het Dancing on the Edge Festival in 2009.

Moderator is Ozkan Gölpinar, schrijver, kunstcriticus, filmmaker. Is momenteel verbonden aan het onderzoeksprogramma Contemporary Art Beyond Boundaries (CAbB) van Universiteit Leiden.


Tijdstip

19:30 - 22:00 uur

Lokatie
Framer Framed in de Tolhuistuin
 Buiksloterweg 5C
1031 CC Amsterdam-Noord

Bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station
met het pontje 'Buiksloterweg'.
Gratis entree.

www.framerframed.nl


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM