Uitgebreid zoeken

Hoe KNIL soldaten werden behandelt.

Dit was JAN LODEWIJK TOUBER

Mijn grootvader Jan Lodewijk Touber, werd geronselt voor dienstneming voor Oost-Indië, hij werd dronken gevoerd en net zoals de legionairs voor Frankrijk naar algerijë werden gestuurd ging hij op transport naar Ternate in Nederlands Oost-Indië, de aanbrenger verdiende daarmee fl 10,00 zoals je kunt zien in de bijgevoegde advertentie. De Nederlandse regering was immers niet vies van deze praktijken, deze advertentie komt van het Bouwkundig Weekblad van 21 april 1888. Mij Grootvader was smid in het dagelijks leven en was erg sterk.

Op Ternate gekomen moest hij de dienst verrichten welke hem werd opgedragen en dat was niet wat hij wilde, want hij was erin geluist, hoe dat ging, lees de SENTENTIE-definitief.

Daar hij een naar zij mening oneerlijk werd bejegent gaf hij de op dat moment aanwezige sergeant met zijn rechterhan een klap op de wang van deze sergeant waarop de pet van deze sergeant van zijn hoofd viel. Dit was feitelijke insubordinatie.

De straf welke op dit misdrijf stond was de "straf des doods en de gemaakte kosten" Na meerdere malen verzoek tot gratie werd hem dat gegeven in naam van Koning Willem III en moest hij 10 jaar in de gevangenis in Leeuwarden, Ik kan een ieder aanbevelen om nooit in militaire dienst te gaan want die lui zijn krankzinnig als ze een rang bereiken in hun armzalige leventje, iets anders kunnen ze niet.

IK BEN UITERMATE TROTS OP MIJN GROOTVADER

Indien gewenst kan ik de desbetreffend documenten uploaden, de Sententie-definitief en de ronselaars advertentie

 

Rob de Jong


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM