Uitgebreid zoeken

STAMBOOM VAN 5 EEUWEN VAN EEN HEEL ITALIAANS DORP

Piemontees dorp van Giacomo Ravelli

Dat er Italiaans bloed in mijn aderen vloeide, heb ik altijd geweten. Het verhaal van bet-overgrootvader Giacomo Ravelli werd met de paplepel ingegoten. Hij liep als dertienjarige in 1843 samen met twee neven van Italië naar Nederland. Tien jaar later trouwde hij in Den Haag met de Nederlandse Hendrica. Hun oudste kind was mijn opoe Helena. Volgens de verhalen was zij een pittige tante en een echte Italiaanse. Zij runde een café, was baakster en verkocht varkenskoppen op de markt. Helaas heb ik haar nooit gekend en ook nooit geweten waar haar vader Giacomo nou precies vandaan kwam. Uiteindelijk kwamen we erachter dat het een piepklein bergdorp was in het Valle Vigezzo van de Piemonte. Sindsdien zijn we vaak geweest.

In 2005 ontmoet ik heel toevallig een andere Ravelli. Dan blijkt dat er een een Stichting Familie Ravelli Nederland is, die een familiekroniek heeft gepubliceerd. Daar komen we veel over onze voorouders aan de weet. Het is verhaal à la Dickens.

Eeuwenlang is de Piemonte ontzettend arm en de gezinnen groot. Om 's winters minder monden te hoeven voeden, worden kleine kinderen vanaf 5 jaar als schoorsteenvegertjes aan een zg. padrone 'uitgeleend'. Hoe magerder ze zijn, hoe beter, want ze moeten de nauwe schoorstenen schoonkrabben. Ze trekken met hem naar de steden en leiden daar een miserabel leven van honger, roet en kou. Meestal moeten ze hun kostje zelf bij elkaar sprokkelen. Als ze ongeveer 13 zijn , zijn ze te groot voor de schoorstenen en worden ze als volwassen beschouwd. Ze beginnen zelf als padrone of  proberen de armoede te ontvluchten door te emigreren naar familieleden die hen voorgingen o.a. naar Nederland. Die hadden hier een monopolie-positie als schoorsteenvegers omdat ze goedkoop waren. Hun werknemers waren dan ook dorpsgenoten die voor kost en inwoning werkten. Na 5 jaar kregen ze gouden horloge en konden ze voor zichzelf beginnen.

Om onze  voorouders te eren zijn we in 2006 met 80 nazaten, niet alleen Raveli's maar ook Andreoli's, Margaroli's e.d., naar het bergdorp afgereist. We werden ontvangen en toegesproken door de burgemeester, kregen allen een oorkonde en een beeldje. Ook het schoorsteenvegersmuseum (il museo dello spazzacamino) in Santa Maria Maggiore nodigde ons uit. De kranten kopten "de terugkeer van de schoorsteenvegers uit Nederland'.  Behalve met mooie ervaringen keerden we ook naar Nederland terug met de inhoud van de kerkboeken op 10 CD's van 1525-1900: 11.000 geboorte- en overlijdensaktes!

Vier jaar was er voor nodig om deze te vertalen. Een titanenklus want vanaf 1800 was het in handgeschreven Latijn.  Maar het is gelukt en in een genealogisch programma gezet. Dat leverde een stamboom van 4 eeuwen op van alle families en alle namen van dat dorp. Deze zijn op DVD gezet en een exemplaar is teruggebracht naar het dorp van onze voorouders. Daarmee is de cirkel weer rond. Overigens alle Ravelli's in Nederland zijn familie en samen met de 20e eeuw hebben we nu een stamboom van 5 eeuwen !

Eén Ravelli heeft met zijn vrouw de tocht van Italië naar Nederland in omgekeerde richting gelopen, Ze deden er vier vakanties over.   

Meer weten over de Ravelli's  www.Ravellinederland.nl

Meer weten over Valle Vigezzo: www.italiagenda.nl

Meer weten over het schoorsteenvegersleven in de Piemonte: Fame, fulligine e freddo  van Benito Mazzi. Uitgeverij Priuli & Verlucca. Ook vertaald in het Duits: Hunger, Rusz und Kälte. ISBN nr. 88-8068-174-5. Ook verkrijgbaar bij Schoorsteenvegersmuseum in Santa Maria Maggiore.

Reacties

stamboom Druogno

Hallo Catharina, bij het lezen van je verhaal raakte ik helemaal enthousiast. Ik ben al jaren bezig met onderzoek naar de familie Bertina uit Druogno (met Comaita, Ravelli, Margaroli etc) Ik wist helemaal niet van het project dat je omschreef en vooral de DVD met allen gegevens. Ik ben super nieuwsgierig hier naar. Hoe kom ik in contact danwel in het bezit van die DVD? Is die te koop? groet, Bart-jan van den Boogaart bart-janatzigroup [dot] eu

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.

MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM