Uitgebreid zoeken

Vanzina, Truffino en Ciovino op de Nieuwestad in Leeuwarden, 1800

In juli 1800 adverteert J.A. Vanzina in de Leeuwarder Courant. Hij komt uit Amsterdam, woont 'bezyden' het Stadhuis op no. 3 en zal staan op de jaarmarkt of Kermis in Leeuwarden. Hij heeft een kraam met mooie modieuze stoffen, gekleurde en zwarte taftzijde en changeant satijn voor dameskleding, 'zo als tans in de mode is'. Verder verkoopt hij zijden en katoenen kousen, stof voor broeken, modieuze zijden doeken en zijden, fluwelen en piqué vesten. Hij is niet de enige van Italiaanse herkomst op de markt, want hij zal staan op de Nieuwestad naast Truffino en Ciovino.  Deze hebben een kraam in pendules, horloges, waaiers en gouden sieraden. Ze kunnen ook complete serviezen leveren, zeggen ze in hun advertentie.

Twintig jaar eerder kondigt Lucas Ciovino aan dat hij zich associeert met Bianchi en onder die naam, Bianchi en Comp., met een galanterieën- en prentenkraam op de Leeuwarder markt zal staan. Ciovino woont dan in de Kalverstraat in de 'Groene Bril'. In diezelfde tijd, van 1781 tot 1784, plaatst ook J. Spinelli advertenties voor zijn komst naar Leeuwarden. Hij heeft een kraam met een fraai assortiment 'galanteriewaren' en allerlei soorten brillen, leesglazen, mathematische instrumenten en zijden kousen.

Al deze kooplieden zijn nazaten van de Italianen die zich als instrumentmakers vestigden in Nederland. Van Anthonio Ciovino zijn bijvoorbeeld kwikthermometers bewaard die hij omstreeks 1750 maakte. Het is grappig dat de nazaten van de Italiaanse instrumentmakers niet alleen die instrumenten verkopen maar ook zijden kousen, een grote luxe in die tijd.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM