Uitgebreid zoeken

Lotte Stam-Beese

Aflevering van de serie Rotterdammers van Formaat. Lotte Stam-Beese was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de naoorlogse buitenwijken van de stad en introduceerde hier een aantal belangrijke stedenbouwkundige principes zoals de strokenbouw, het woonpad en de wooneenheid. Zij was verantwoordelijk voor de ontwerpen van onder andere de wijken Kleinpolder, Pendrecht en het Lage Land. 
Charlotte Ida Anna Beese werd in 1903 in Duitsland geboren. Na de Eerste Wereldoorlog begon ze een studie aan het links-georiënteerde Bauhaus, een beroemde opleiding voor kunstenaars en architecten. 
Een liefdesrelatie met de directeur zorgde voor een vroegtijdig vertrek, maar bracht haar wel op andere belangrijke plekken in Oost-Europa en de Sovjet-Unie, waar ze ervaring opdeed met stedenbouw en met de toen actuele stroming; het Nieuwe Bouwen. 
Een huwelijk met de Nederlandse architect Mart Stam bracht haar naar Nederland, waar ze na de Tweede Wereldoorlog het nieuwe hoofd van de Dienst Stadsontwikkeling van Rotterdam werd. 
Ze was hier verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe woonwijken buiten het centrum van de stad. Haar eerste ontwerp werd Kleinpolder bij Overschie. In Pendrecht werkte ze het idee van de wooneenheid uit. Kleine buurten in vaste patronen, waarin laag- en hoogbouw werd afgewisseld om gemeenschappelijke ruimtes heen. In Ommoord introduceerde ze het wonen op grote hoogte. 

De wijken van Stam-Beese kregen nog wel eens kritiek. Met name Pendrecht verloederde vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw. Deze 'Vogelaarwijk' wordt inmiddels flink gerenoveerd. Opvallend is dat hierbij het stedenbouwkundig plan van Lotte Stam-Beese als basis dient.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM