Uitgebreid zoeken

Zoeken: Turkije, 1945-heden, Meer weten

34 treffers

Treffers

De Turkse Sevgi Gülen schreef een boek over liefde tussen Nederlanders en Turken.De gemengde koppels in het boek vertellen hoe zij omgaan met vooroordelen en cultuurverschillen.Die blijken vaak min

In 1963 kwamen de eerste Turkse gastarbeiders naar Schiedam om te gaan werken in de Glasfabriek.

Emigreren naar

Nederland telt naar schatting 850.000 moslims, grotendeels migranten en hun kinderen. Het SCP verricht onderzoek naar de geloofsbeleving van moslims in Nederland.

Ze werden harde werkers genoemd. Rustige mensen. Ze kwamen in groten getale naar Nederland om het werk te doen dat bleef liggen: gastarbeiders.

Bennie Saygili is een eigenzinnige doorbijter, iemand die zich de kaas niet van het brood laat eten.

Het is een booming bedrijfstak begin jaren negentig. Turkse naaiateliers in Nederland, die razendsnel kunnen inspelen op het veranderende modebeeld. Vandaag genaaid, morgen in de winkel.

De IJzeren Vogel’, zo noemden de vrouwen van de eerste generatie Turkse en Marokkaanse gastarbeiders het vliegtuig dat hen naar Nederland bracht.

De eerste ‘gastarbeiders’ kwamen in de jaren vijftig naar ons land om de snelgroeiende Nederlandse economie vooruit te helpen. Het verblijf van de ‘gastarbeiders’ zou slechts tijdelijk zijn.

Wat rekenen migranten zélf tot hun migratiegeschiedenis? Wat vertellen zij hun kinderen en kleinkinderen over hun komst naar Nederland en hun vestiging?

Veertig jaar geleden, in 1964, sloten Nederland en Turkije een wervingsverdrag. Dat verdrag stelde Nederlandse bedrijven in staat Turkse werknemers aan te trekken.

Website van het Limburgs Museum. Onder de naam Kleur Bekennen besteedt het Limburgs Museum op allerlei manieren aandacht aan de migratiegeschiedenis van de provincie.

uit:  Lied uit den vreemde - Gurbet türküsü. Brieven en foto's van Turkse migranten 1964-1975

  • Groundbreaking in its comprehensiveness, this book illuminates the migration of workers from Turkey to Western Europe with new perspectives previously overlooked in research.
  • Dit artikel gaat over de migratie van en naar Turkije sinds de oprichting

    Veel Nederlanders hebben misschien een Turkse waterpijp of Marokkaanse theeglaasjes in huis, maar de meeste mensen hebben er geen idee van hoe het er bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders thuis ui


    MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM