Uitgebreid zoeken

Zoeken: Paulette Smit

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

Trefwoorden

: alle termen » Paulette Smit

Plaats

Content type

23 treffers

Treffers

Paulette Smit groeide op in Willemstad, Curaçao. Haar vader is Nederlands, haar moeder Antilliaanse. Maar zo simpel ligt het niet. Haar beide ouders zijn ook Joods.

Mijn moeder is een Joodse Curaçaose. Inmiddels wonen mijn ouders in Nederland, maar de Curaçaose cultuur is diep geworteld bij haar. Zij heeft mij grotendeels opgevoed.

 

Paulette Smit vertelt over het vertrek uit Curaçao, de begintijd in Nederland en haar ervaringen op het Spinozalyceum in Amsterdam.

Ik ben in 1957 geboren op Curaçao. In mijn herinnering was het daar heerlijk. Ik hield van zwemmen, paardrijden en judo, ik was een jongensachtig, wild kind.

Hier sta ik met mijn oudere zus voor ons huis in Willemstad, 1963. We gingen naar een poppenfeestje. Ik hield er heel erg van mij te verkleden en hoedjes te dragen.

Mijn grootouders moesten Antwerpen ontvluchten toen het voor joden te onveilig werd. Ze vluchtten naar Zuid-Frankrijk.

Een familieportret van de familie van mijn vader, op een bruiloft van een neef, in Amsterdam, 1923.

Ik was twaalf jaar toen ik, halverwege het schooljaar, in 1969 aankwam in Nederland.  De eerste kennismaking met mijn nieuwe klasgenootjes op het Amsterdamse Spinoza Lyceum

Ik noem mij graag ‘Caribische Nederlander’, omdat dit de verbinding aangeeft tussen mijn ouders en de twee (of meer) culturen die ik met me meedraag.

Mijn vader werd in 1922 in Amsterdam geboren. Zijn vader was diamantslijper. Omdat er in Antwerpen meer werk was voor diamantslijpers, verhuisden zij in 1923 naar Antwerpen.

Paulette Smit is actrice, toneelschrijfster, toneelregisseur en artistiek leider van theaterfestival Hollandse Nieuwe.

Hier sta ik met mijn oudere zus, in ons huis in Willemstad, 1965.

Mijn ouders op hun huwelijksdag.

Detail van een familieportret van de familie van mijn vader, op een bruiloft van een neef, in Amsterdam, 1923. Mijn vader zit op schoot van zijn vader, zijn moeder staat achter hem.

‘Souvenir van de Rode Kruis-fair’ in 1940 in Willemstad. De man in het midden is mijn opa van moederskant.

Mijn grootvader werkte voor de oorlog als diamantslijper in Amsterdam.

Trouwfoto van mijn ouders in Willemstad, op 26 maart 1949. Ze waren al een jaar verloofd voordat ze trouwden.

Mijn grootvader van vaderskant, in Willemstad, Curaçao. Waarschijnlijk was het iets van twee jaar na hun aankomst, ongeveer in 1946.

Dit is 'blous’, ofwel blauwsel. Van oorsprong gebruik je daar blokjes van die je bij de witte was deed om de was optisch witter te laten lijken.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM