Uitgebreid zoeken

Zoeken: Polen, Geef Polen een gezicht!

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

: alle termen » Polen

Periode

Trefwoorden

: alle termen » Geef Polen een gezicht!

Plaats

Content type

22 treffers

Treffers

Wat niet iedereen weet is dat in de Tweede Wereldoorlog, Breda door Poolse soldaten werd bevrijd. Maar in Breda weet men dat nog heel goed.

Ze zorgen voor overlast, pikken onze banen in en overspoelen de markt. Waar komt toch opeens het idee vandaan dat Polen onze samenleving overhoophalen? Ze wonen hier immers al zo lang.

Website van de Bredase Culturele vereniging POLONIA geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van deze vereniging.

In de Overijsselsche Courant van 15 november 1844 staat een kleine advertentie van het soort dertien in een dozijn, maar wel met een intrigerend verhaal erachter.

Het is te verleidelijk om na het verhaal van Daniel Wilhelm ook niet dat van Johan Christoph te vertellen. Althans de kleine inzichten die de krantenarchieven daarin geven.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Poolse DRU arbeiders 1947. (foto)

Wat gebeurde er met mijn vader toen de 2e WO uitbrak op 1 september 1939?.

Een groep Poolse migranten als Poolse zangvereniging strijdbaar achter hun vrijheidsheld Genaraal Kosciuszki. Voor of direct na de 1e wereldoorlog.

 

Als er mijnalarm was werden deze mannen ingesschakeld. Compleet met gasmaskers en mijnlampen werden ze de ondergrondse gangen ingestuurd om mensen weer naar boven te halen.

Een oefening van de Reddingbrigade op de mijnen in zuid Limburg net na 1921.

Voor brood en vrijheid, Honderd jaar Polen in Zuid-Limburg 1900-2000

Het Land van Herle is het historisch tijdschrift voor oostelijk Zuid-Limburg. Land van Herle heeft in 2010 een themanummer uitgegeven met de titel "Zij kwamen van ver.." .

Van paardenwagen tot tank’ (“Od podwody do czołga”) – de Nederlandse editie van oorlogsmemoires van de Poolse generaal Stanislaw Maczek.

God Bless Montgomery, De vergeten Polen in de slag om Arnhem. In september 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden.

Webportal van de Poolse gemeenschap in Nederland.

Website van het Generaal Maczek Museum in Breda.

Website van een Pools onderzoeksproject naar Poolse soldaten die België en Nederland mee hielpen bevrijden na WO II, en nadien teruggekeerd zijn naar Polen.

In Migratie van Polen naar Nederland doet Cathelijne Pool verslag van haar onderzoek naar de Poolse migratie naar Nederland in de periode voorafgaand aan de toetreding van Polen tot de Europese Uni


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM