Uitgebreid zoeken

Zoeken: Suriname

Selecteer

97 treffers

Treffers

Hij bleef zijn leven lang tussen de continenten heen en weer bewegen: Albert Helman, de eerste Nederlands-Caraïbische migrant-schrijver.

Dit boek schetst een uniek beeld van de immigranten die tussen 1945 en 1980 vanuit de voormalige koloniën naar Nederland kwamen.

Rabin Gangadin studeerde een aantal jaren electrotechniek en geodesie aan de T.U.Delft, en filologie aan de R.U.Leiden.

Een vroege ochtendbries blaast onveranderlijk over de Suriname rivier en prikt gelijk ijzige naaldjes gevoelloos op de huid van de onbedekte lichaams­delen van de wachtende passagiers.

Meerstemmige geschiedenissen aan het Makassarplein is een tentoonstelling rond de Indische oorsprong achter de straatnamen Nias, Makassar en Gorontalo in Amsterdam Oost.

Bij de foto: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief: Fotocollectie Algemeen Nederlands Fotopersbureau (ANEFO), 1945-1989 - negatiefstroken zwart/wit, nummer toegang 2.24.01.05, bestandd

Isaura's oma voelt zich een vreemde in de wijk waar ze al 50 jaar woont. Haar eens zo gezellige volksbuurtje is in haar ogen veranderd in een beerput van animositeit.

Themawebsite met bronnen uit het Amsterdamse stadsarchief gemaakt ter gelegenheid van het themajaar 150 jaar afschaffing slavernij.

Urcila Winter kwam in 1975 met haar kind naar Nederland. Zij woonde eerst bij haar zus en haar gezin in de Bijlmer.

In deze studie wordt onderzocht welke praktische gevolgen het restrictieve Nederlandse toelatingsbeleid heeft gehad voor de materiële zekerheid van etnische minderheden in Nederland, en dan met name v

In samenwerking met Yvette Kopijn en Hariette Mingoen is deze fotoserie ontstaan voor het boek ‘Stille Passanten’, mede mogelijk gemaakt door de Mondriaanstichting, Fonds 1818 en het VSBfonds.

Javaanse Surinamers in Nederland hebben een rijke migratiegeschiedenis. Het is een geschiedenis waar niet één keer, maar minstens twee, en soms zelfs meerdere malen van land werd gewisseld.

Documentatie over de ontwikkelingen op sociaal, politiek en economisch gebied in Suriname en de situatie van Surinamers in Nederland, verzameld door Klaas Breunissen.

Archief Universiteit Nijenrode te Breukelen, bestuur.

Instelling van een studiebeurs voor Surinaamse en Antilliaanse studenten, 1962.

Het verhaal in woord en beeld van de lotgevallen van migranten in Den Haag vanaf 1848 tot heden.

Ze werden harde werkers genoemd. Rustige mensen. Ze kwamen in groten getale naar Nederland om het werk te doen dat bleef liggen: gastarbeiders.

Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname het slavenschip Leusden van de West-Indische Compagnie (WIC).

Bekijk een grotere versie van deze tabel (.pdf)


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM