Uitgebreid zoeken

Zoeken: Suriname, 1900-1945

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

: alle termen » Suriname

Periode

: alle termen » 1900-1945

Plaats

Content type

24 treffers

Treffers

Hij bleef zijn leven lang tussen de continenten heen en weer bewegen: Albert Helman, de eerste Nederlands-Caraïbische migrant-schrijver.

Meerstemmige geschiedenissen aan het Makassarplein is een tentoonstelling rond de Indische oorsprong achter de straatnamen Nias, Makassar en Gorontalo in Amsterdam Oost.

Javaanse Surinamers in Nederland hebben een rijke migratiegeschiedenis. Het is een geschiedenis waar niet één keer, maar minstens twee, en soms zelfs meerdere malen van land werd gewisseld.

Het verhaal in woord en beeld van de lotgevallen van migranten in Den Haag vanaf 1848 tot heden.

Amsterdamse studentenvereniging met leden uit Nederland en de koloniën, verenigd onder de spreuk ‘Groot Nederland: Amsterdam, Batavia, Suriname’, ca. 1908.

Het is nu alweer jaren geleden dat ik meedeed aan een telefonisch onderzoek naar een ongetwijfeld belangwekkend onderwerp.

Bij het ordenen van het archief van de  Surinaamse Arbeiders en Werklozen Organisatie SAWO stuitten wij op een een aantal foto's van een onbekende persoon.

Op deze foto is een rooms-katholieke kerk te zien in het jaar 1920. Wie goed kijkt, ziet aan de linkerkant naast de ingang twee waarschijnlijk Nederlandse personen staan.

Op deze afbeelding is Jo Vriesde te zien. Dit is de broer van Herman Vriesde, mijn opa. Beiden wonen nog in Coronie en hebben hun hele leven als boer gewerkt.

De Surinaamse showband The Moengo Boys. 

Zie ook HBM, Moengo

Mijn vader was de bongo speler en zanger van de Moengo Boys, hij heet Bill Olf, ook wel Billy de Kid genoemd.

Haagse Herinneringen, verhalen van Hagenaars in tekst, beeld en geluid. Haagse Herinneringen is een Oral History project van de Bibliotheek Den Haag en het Haags Gemeentearchief.

Op de website van het Sarnámihuis is een goed overzicht te vinden van de geschiedenis van de Hindustanen.

In dit boek wordt een overzicht gegeven van het bijna anderhalve eeuw durende proces van immigratie en aanpassing van Chinezen in Suriname, waarbij uitvoerig wordt ingegaan op allerlei ontwikkelin­

Website van het Limburgs Museum. Onder de naam Kleur Bekennen besteedt het Limburgs Museum op allerlei manieren aandacht aan de migratiegeschiedenis van de provincie.

Educatieve en informatieve website over de geschiedenis, taal en cultuur van de Javanen van Suriname, met een knipoog naar Java (Indonesië), het land waar de voorouders vandaan kwamen.

Als er in de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland iemand is die tot de verbeelding spreekt, dan is dat Anton de Kom (1898-1945).


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM