Uitgebreid zoeken

Zoeken: China, Zeelui uit China, Meer weten

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

: alle termen » China

Periode

Groepen

: alle termen » Zeelui uit China

Plaats

Content type

: alle termen » Meer weten
12 treffers

Treffers

100 jaar Chinezen in Nederland. Lange tijd zijn zij als modelminderheid gezien. De meesten wisten zichzelf goed te bedruipen. Maar dat rooskleurige beeld is barstjes gaan vertonen.

Een eeuw geleden arriveerden de eerste 'gastarbeiders' in Nederland; een handjevol Chinese zeelieden die in de havens van Rotterdam en Amsterdam als goedkope arbeidskrachten te werk gesteld werden.

In Tijdschrift Ons Amsterdam. Amsterdam heeft sinds jaar en dag haar eigen bescheiden Chinatown in de smalle straatjes rond de Zeedijk en de Gelderse kade.

Het boek vertelt het verhaal van zes families die in of rond de Binnen Bantammerstraat in Amsterdam hebben gewoond. Eerst waren het vooral zeelui die op Nederlandse en Engelse schepen dienden.

Op een ochtend in juni 1911 arriveert een handjevol Chinese zeelieden in de havens van Rotterdam en Amsterdam. Ze zijn hierheen gehaald als goedkope arbeidskrachten.

De laatste jaren groeiende belangstelling voor China heeft als neveneffect dat men een meer dan oppervlakkige interesse heeft gekregen voor de Chinezen in Nederland.

Hoewel Chinese immigranten sedert de Chinese revolutie van 1911 in Nederland een niet te onderschatten economische en culturele functie hebben vervuld, is over deze besloten gemeenschap weinig gepu

Ze vormen de toegang tot een lokale Chinatown, de twee drakenpoorten die eind 2009 verrezen in het centrum van Den Haag.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM