Uitgebreid zoeken

Zoeken: Vluchtelingen uit Hongarije

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

Groepen

: alle termen » Vluchtelingen uit Hongarije

Plaats

Content type

24 treffers

Treffers

Honderden mensen stonden luid juichend op het perron te wachten toen in 1956 treinen vol Hongaarse vluchtelingen in Nederland aankwamen. Waarom werden deze vluchtelingen zo hartelijk ontvangen?

Archief Deputaatschap Hongaren

Documenten betreffende de oprichting van een blad voor Hongaarse vluchtelingen, 1962.

Ze werden harde werkers genoemd. Rustige mensen. Ze kwamen in groten getale naar Nederland om het werk te doen dat bleef liggen: gastarbeiders.

 Reprint met los inliggend nawoord van H.J.A. Hofland uitgegeven in 2006 door Veenman Publishers

Met een naamkaartje om de hals en een koffertje in de hand werd de vierjarige Erzcebet Sztricksó in april 1923 in Boedapest op de trein gezet, die haar voor een paar maanden naar Nederland zou bren

Koningin Juliana temidden van enkele Hongaarse vluchtelingen in het Jaarbeursgebouw in Utrecht samen met Baron van Tuyll van Serooskerken (r.) en dr. A. Vrijlandt (l.).

Hongaarse vluchtelingen in Utrecht, 15 november 1956. Collectie Spaarnestad Photo.

Adventstijd: Gevlucht Hongaars gezin zit aan tafel te eten, met boven hen een papieren kerstklok en links een opgetuigde kerstboom met brandende kaarsen. Weesp, 11 december 1956.

Soldaten van het 431ste bataljon te Arnhem verkopen snert voor Hongaarse vluchtelingen, 31 januari 1957. Collectie Spaarnestad Photo.

600 Hongaarse vluchtelingen op weg naar de Julianahal in Utrecht waar zij eerste verzorging krijgen, 14 november 1956. Collectie Spaarnestad Photo.

De 3.000 Hongaarse vluchtelingen die tot Nederland werden toegelaten, zijn niet allemaal gebleven. Een deel vertrok weer.

De Nederlandse regering besloot weliswaar Hongaarse vluchtelingen toe te laten, maar de opvang en financiering liet zij over aan particuliere hulporganisaties.

Ook de kerken in Nederland protesteerden tegen de Russische inval in Hongarije.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM