Nederland is vol. Of Nederland is te druk. Overal hoor je het roepen. Opnieuw staan de verkiezingen in het teken van wat we toch aan moeten met de steeds groter groeiende groep immigranten.
Hard getroffen door de crisis trekken veel Zuid-Europeanen naar het Noorden op zoek naar werk. De eerste gastarbeiders in Nederland kwamen ook uit Italië en Spanje. Is er veel veranderd?
De beeldvorming in Nederland ten aanzien van (de kinderen van) de voormalige gastarbeiders uit Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Macedonië, Portugal, Servië & Monten
Salvatore Giannetta als ‘tegenhouder’. De Italiaan Giannetta werd in 1959 door de ADM gevraagd om te komen werken. Een jaar later zat hij in Nederland.
Loes Fausto tijdens een autostop onderweg naar Italië, ergens bij Bellinzona, jaren ’70. Italiaanse migranten waren het hele jaar door van hun familie en ouders verwijderd.
Sinterklaas bij de Italiaanse familie Giannattasio in Zaandam, jaren '70. Pasen en kerstmis waren bekdne feesten voor de Italiaanse migranten. Katholieke feesten werden met overgave gevierd.
De Italiaan Antonio Bardini kook t in de schuur van zijn pension aan de Warmondstraat, eind jaren ’50. Privébezit, afkomstig uit de publicatie Spaghettiflat
De eerste ‘gastarbeiders’ kwamen in de jaren vijftig naar ons land om de snelgroeiende Nederlandse economie vooruit te helpen. Het verblijf van de ‘gastarbeiders’ zou slechts tijdelijk zijn.