Uitgebreid zoeken

Zoeken: Zeelui uit Kaapverdië

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

Groepen

: alle termen » Zeelui uit Kaapverdië

Plaats

Content type

13 treffers

Treffers

Buiten Kaap-Verdië en Portugal, de oude kolonisator, wonen nergens zo veel Kaapverdianen als in Rotterdam. De eersten kwamen in de jaren vijftig om hier in de haven te werken.

'Mijn vader komt uit een vallei waar je alleen met een kar kunt komen. Nu woont hij in een nieuwbouwwijk, heeft een eigen slagerij en kinderen op de universiteit.

In dit onderzoeksrapport wordt ingegaan op de geschiedenis van de Kaapverdiaanse emigratie naar Nederland; van de eerste zeemannen tot aan gezinshereniging en de volgmigranten.

De boot is gebruikt in processie ter gelegenheid van de viering van Kaapverdiaanse São João (24 juni) in Rotterdam.

De eerste Kaapverdianen woonden in hotels in de Rotterdamse haven.

In de beginjaren waren er nog geen Kaapverdische organisaties. Kaapverdianen ontmoetten elkaar in de pensions.

Het Vaticaan voerde tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) een koerswijziging door. Voortaan konden katholieke migranten parochies stichten op basis van een minderheidstaal.

Na de komst van Kaapverdische zeemannen bleven Kaapverdianen naar Nederland komen. In de jaren '60 kwamen vooral Kaapverdianen die eerst een tijdje in Portugal hadden gewerkt.

Kaapverdiaanse arbeidsmigranten kwamen naar Nederland in een tijd waarin het economisch goed ging met Nederland. Er was dan ook veel vraag naar arbeidskrachten.

Kaapverdianen zijn verspreid over de hele wereld. Allemaal hebben ze familieleden, kennissen of dorpsgenoten in het buitenland.

Blauwmetalem drum met groen deksel, af te sluiten met een metalen ring. Oorspronkelijk is deze drum gebruikt voor vervoer van geconcentreerd vruchtensap uit Brazilië.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM