Bij het Nationaal Archief worden stamboekregistraties van onderofficieren en manschappen (alleen beroepsmilitairen) van het KNIL in Oost-Indië bewaard.
In de periode 1814-1909 schiep het kleine Nederland een immens koloniaal rijk in de Indische archipel. Verspreide handelsvestigingen werden aaneengesmeed tot een overzees imperium.
Gegevens over militairen die hebben gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indië Leger (KNIL) en in het leger in West-Indië berusten onder andere in de militaire stamboeken in het Nationaal Archief
In de 19de eeuw ronselde Nederland ruim 3.000 soldaten in de Goudkust, het huidige Ghana, voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in de archipel. Tussen 1831 en 1872
Na 1800 werd Indië officieel een Nederlandse kolonie. De naam veranderde toen in Nederlands-Indië. De V.O.C. werd opgeheven en haar bezittingen werden overgedragen aan de Nederlandse staat.
Uit Harderwijk vertrekkende detachementen koloniale militairen op het station. Tot 1863 reisden de militairen op binnenschepen naar hun vertrekhaven, sindsdien per trein.
Uit Harderwijk vertrekkende detachementen koloniale militairen op het station. Het afscheid van Harderwijk werd steevast begeleid door het muziekkorps van het werfdepot.