Uitgebreid zoeken

Zoeken: 1900-1945, Zeelui uit China

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

: alle termen » 1900-1945

Trefwoorden

Groepen

: alle termen » Zeelui uit China

Plaats

Content type

13 treffers

Treffers

Documenten van de Chineezen-vereeniging in Nederland, opgericht in 1911. Waaronder notulen van de vergaderingen en de ontwerp-statuten van het orgaan van de vereniging.

100 jaar Chinezen in Nederland. Lange tijd zijn zij als modelminderheid gezien. De meesten wisten zichzelf goed te bedruipen. Maar dat rooskleurige beeld is barstjes gaan vertonen.

Een eeuw geleden arriveerden de eerste 'gastarbeiders' in Nederland; een handjevol Chinese zeelieden die in de havens van Rotterdam en Amsterdam als goedkope arbeidskrachten te werk gesteld werden.

In Tijdschrift Ons Amsterdam. Amsterdam heeft sinds jaar en dag haar eigen bescheiden Chinatown in de smalle straatjes rond de Zeedijk en de Gelderse kade.

De laatste jaren groeiende belangstelling voor China heeft als neveneffect dat men een meer dan oppervlakkige interesse heeft gekregen voor de Chinezen in Nederland.

Hoewel Chinese immigranten sedert de Chinese revolutie van 1911 in Nederland een niet te onderschatten economische en culturele functie hebben vervuld, is over deze besloten gemeenschap weinig gepu

Ze vormen de toegang tot een lokale Chinatown, de twee drakenpoorten die eind 2009 verrezen in het centrum van Den Haag.

In het begin van de 20ste eeuw kwam een kleine groep Chinezen naar Nederland. Het waren vooral zeemannen die in Rotterdam en Amsterdam aan wal gingen.

Gipsen beeldje van een Chinese pindakoekjesverkoper, een zogenaamde 'Pinda-Chinees'. Collectie Amsterdams Historisch Museum

Chinese straatventers/kooplieden van verse vis op de Nieuwmarkt bij de Amsterdamse Waag, Nederland jaren '30. Collectie Spaarnestad Photo

Twee Pinda-Chinezen. Tekening van Jo Spier. Collectie Stadsarchief Amsterdam

Tijdschrift uitgegeven door Chung Hwa Hui, een in 1911 opgerichte Vereniging van Chinese studenten in Nederland.

Advertentie voor Chinees-Indisch restaurant Nieuw-Nanking, Amsterdam. Collectie Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM