Uitgebreid zoeken

Zoeken: 1900-1945, Zigeuners en woonwagenbewoners

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

: alle termen » 1900-1945

Trefwoorden

Groepen

: alle termen » Zigeuners en woonwagenbewoners

Plaats

Content type

15 treffers

Treffers

De geschiedenis van de Holocaust heeft een aantal gezichten. Een ervan is dat van Anne Frank. Een ander was tot voor kort naamloos, anoniem.

Hoeveel Nederlanders hebben ooit een voet gezet over de drempel van een woonwagen? Wie heeft wel eens een zigeunerfamilie bezocht of een wagen van binnen gezien?

Achter de term 'zigeuners' gaan veel verschillende groepen schuil.

Woonwagencentrum Tilburg, 1939

De Hongaarse ketellappers die in maart 1868 bij Hengelo de grens passeerden, overnachtten in grote tenten. De tekening van J.

Filmpje van het woonwagenkamp aan de Binckhorstlaan in Den Haag (1922). Vertegenwoordigers van de Haagse Kessler Stichting komen de paarden op het kamp inspecteren.

Vanaf halverwege de negentiende eeuw kwamen kleine groepjes Hongaren naar Nederland.

Fragment van de documentaire  Sinti, Roma & Gadje, 2003. De Tweede Wereldoorlog vormt het startpunt van het tweeluik Sinti, Roma & Gadje.

In de beelden over de Tweede Wereldoorlog groeide de foto van Settela Steinbach uit tot een symbool. Zij kwam in 1944 om in Auschwitz.

Het zigeunerleven in Nederland is sinds lange tijd een dankbaar onderwerp voor kinderboekenschrijvers.

Berichtgeving van de Marechaussee aan onder andere de Vreemdelingendienst in Den Haag dat zij op 27 oktober 1936 net over de grens in Duitsland zes wagens met zigeuners heeft bezocht en de papieren

Zigeuners op de Staphorsterweg tussen Meppel en Staphorst, ca. 1905.

Deze pentekening uit januari 1944 is gemaakt door de joodse kunstschilder Joseph Henri Gosschalk (1876-1952), tijdens de oorlog gevangen in kamp Westerbork en later getransporteerd naar Theres


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM