Uitgebreid zoeken

Zoeken: Van Indië naar Nederland op vijftienjarige leeftijd, Tekst

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Groepen

: alle termen » Van Indië naar Nederland op vijftienjarige leeftijd

Content type

: alle termen » Tekst
8 treffers

Treffers

"Ik moest naar de groetenboer. Mijn moeder zegt in het Maleis tegen mij, kleine kooltjes moet je halen. Ik denk, ik zie wel.

Voordat de oorlog uitbrak in 1942, gingen kinderen naar school. Op die school leerden zij Nederlands en ook over Nederland.

Jet kwam in 1950 aan in Friesland. Dit was de eerste groep Indo-Europeanen die naar Nederland kwam, mensen met een Indische achtergrond.

Wel of niet teruggaan naar het geboorteland, het bleef een moeilijke keuze voor Indische Nederlanders. Jet is voor vakantie wel een paar keer terug gegaan naar haar geboorteland.

"Bij het Suez-Kanaal hebben wij kleding gekregen, een joggingpak. We kregen allemaal een dikke appel en die kledingstukken en schoenen.

In 1942 brak de oorlog uit en de Japanners zetten de Nederlanders gevangen in de zogeheten “Jappenkampen”. De vader van Jet werd geïnterneerd.

De huizen die Jan en Jet hebben uitgekozen om in te wonen zijn niet gekozen omdat er enige verbintenis was met de huizen die Jet gewend was in Nederlands-Indië.

"Mijn moeder droeg wel altijd een sarong, die heeft zij sinds we in Nederland zijn altijd gedragen tot haar dood toe. Ze heeft nooit een broek, een jurk of wat  dan ook gedragen.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM