Uitgebreid zoeken

Zoeken: 1945-heden, Paulette Smit

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

: alle termen » 1945-heden

Trefwoorden

: alle termen » Paulette Smit

Plaats

Content type

15 treffers

Treffers

 

Paulette Smit vertelt over het vertrek uit Curaçao, de begintijd in Nederland en haar ervaringen op het Spinozalyceum in Amsterdam.

Ik ben in 1957 geboren op Curaçao. In mijn herinnering was het daar heerlijk. Ik hield van zwemmen, paardrijden en judo, ik was een jongensachtig, wild kind.

Hier sta ik met mijn oudere zus voor ons huis in Willemstad, 1963. We gingen naar een poppenfeestje. Ik hield er heel erg van mij te verkleden en hoedjes te dragen.

Ik was twaalf jaar toen ik, halverwege het schooljaar, in 1969 aankwam in Nederland.  De eerste kennismaking met mijn nieuwe klasgenootjes op het Amsterdamse Spinoza Lyceum

Ik noem mij graag ‘Caribische Nederlander’, omdat dit de verbinding aangeeft tussen mijn ouders en de twee (of meer) culturen die ik met me meedraag.

Paulette Smit is actrice, toneelschrijfster, toneelregisseur en artistiek leider van theaterfestival Hollandse Nieuwe.

Hier sta ik met mijn oudere zus, in ons huis in Willemstad, 1965.

Mijn ouders op hun huwelijksdag.

Trouwfoto van mijn ouders in Willemstad, op 26 maart 1949. Ze waren al een jaar verloofd voordat ze trouwden.

Mijn grootvader van vaderskant, in Willemstad, Curaçao. Waarschijnlijk was het iets van twee jaar na hun aankomst, ongeveer in 1946.

Dit is 'blous’, ofwel blauwsel. Van oorsprong gebruik je daar blokjes van die je bij de witte was deed om de was optisch witter te laten lijken.

Dit is Florida Water. Als je geluk nodig hebt kan je het gebruiken. Je kan je handen ermee ’wassen’, je kan het bij het water in een emmer doen om je huis mee te moppen.

Dit is Saka Fuku, wat betekent: ‘haal het ongeluk weg’. Het is zilver- en goud wierrook. Je kan het alleen op de Antillen bij de apotheek kopen.

Dit is mijn geheime koffer van met verschillende soorten wierook. Ieder jaar reinig ik met Oud en Nieuw mijn hele huis met zeven soorten wierook.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM