Uitgebreid zoeken

Zoeken: 1945-heden, gastarbeiders, Meer weten

Selecteer

Klik op een van onderstaande termen om het aantal treffers te beperken

Land van herkomst

Periode

: alle termen » 1945-heden

Trefwoorden

: alle termen » gastarbeiders

Plaats

Content type

: alle termen » Meer weten
19 treffers

Treffers

De beeldvorming in Nederland ten aanzien van (de kinderen van) de voormalige gastarbeiders uit Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Macedonië, Portugal, Servië & Monten

Ze werden harde werkers genoemd. Rustige mensen. Ze kwamen in groten getale naar Nederland om het werk te doen dat bleef liggen: gastarbeiders.

In de jaren zestig werden ze gastarbeiders genoemd. Maar de Marokkanen die voor werk naar Nederland kwamen, hebben zich er uiteindelijk gevestigd.

De eerste ‘gastarbeiders’ kwamen in de jaren vijftig naar ons land om de snelgroeiende Nederlandse economie vooruit te helpen. Het verblijf van de ‘gastarbeiders’ zou slechts tijdelijk zijn.

Negen levensverhalen van Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en Turkse arbeidsmigranten die in de jaren zestig naar Alkmaar kwamen.

Prachtige verzameling foto's van Spanjaarden werkzaam bij de Philips fabriek.

Zaandam strekte zich eind jaren '50 van de vorige eeuw door opspuiting van de wijk Poelenburg uit over de grens van de Gouw.

In 1963 kwam een aantal Palestijnen naar Vlaardingen om te gaan werken bij ROMI, een margarinefabriek aan de Koningin Wilhelminahaven.

Tijden veranderen, dat blijkt wel uit de eerlijke en onopgesmukte verhalen van de vijftien voormalige gastarbeiders die in dit boek hun levensgeschiedenis vertellen.

 • Groundbreaking in its comprehensiveness, this book illuminates the migration of workers from Turkey to Western Europe with new perspectives previously overlooked in research.
 • This article focuses on a particular type of migrants in the Netherlands: the recruited female workers, especially from Yugoslavia (1966-1979).

  Dit boek is een beschrijving van de komst en het verblijf van Spaanse arbeidsmigranten naar Zuidoost Brabant die met name door Philips gehaald werden.

  Het plan voor deze bundel ontstond in 2004 tijdens een Marokkaans huwelijksfees

  Over immigratie en polarisatie is de afgelopen jaren heel wat afgeschreven en gedebatteerd, van kranten, tijdschriften tot internetfora.

  Ze deden ons zware werk, woonden in pensions en rolden hun gebedsmatjes uit in bedrijfskantines. Gastarbeiders in de jaren '60. De eerste moslims in Nederland.


  MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM