Migratiebeweging

Italiaanse terrazzowerkers

Rond 1900 kwamen de eerste Italiaanse terrazzowerkers naar Nederland. Zij vestigden zich onder meer in Den Haag. Toen bleek dat er voldoende werk was, volgden hun streek-en dorpsgenoten. Elk bedrijf had zijn eigen wervingsgebied in Italië, meestal rond de geboorteplaats van de eigenaar. Terrazzowerkers hadden zich gespecialiseerd in het maken van granieten vloeren, aanrechten, gootstenen, dorpels en badcellen. Terrazzovloeren werden in het begin van de 20ste eeuw erg populair en zijn in veel openbare gebouwen, kerken, ziekenhuizen en scholen aangebracht. 
Terrazzowerkers maken vloeren (en aanrechten) met stukjes marmer in cement. Als de vloer hard is wordt hij glanzend geschuurd. De techniek komt van oorsprong uit Italië en is ook wel bekend onder de naam granito. De meeste terrazzowerkers kwamen uit Friuli, in het noordoosten van Italië. Een belangrijke herkomstplaats was Maniago en de gehuchten daaromheen. De grootste concentratie terrazzowerkers in Nederland bevond zich in Den Haag. In Den Haag was ook de enige Friulaanse club, deze had in 1983 nog ca. 130 leden.

De Italiaanse gebroeders Monasso hadden eind negentiende eeuw een terrazzobedrijf in Bocholt (Duitsland). Later verhuisden ze over de Nederlandse grens naar Aalten