Griekse migratie als gevolg van de Megali Katastrofi

Charilaos Jean Chiotakis

Charilaos Jean Chiotakis is op 15 april 1915 in Thyra, vlakbij Smyrna in Klein-Azie, geboren. Zijn vader had daar tabaksplantages, wijngaarden en een kruidenierszaak. Hij werd in 1921 door de Turken vermoord. In 1922, het jaar van de grote catastrofe, vluchtte zijn moeder met haar vijf kinderen naar Griekenland. Charilaos was toen zeven jaar. Zijn moeder had familie in België. Een nicht was getrouwd met een tabakshandelaar en -fabrikant in Brussel en een ander familielid deed daar in bont. In die tijd zaten veel Grieken uit Kastoria (de Griekse stad van de bontwerkers) in Brussel in de bonthandel. De oudste twee broers Chiotakis, Pavlos en Dioyenis, gingen daarom in 1923 naar Brussel. Vijf jaar later vertrokken Pavlos en zijn neef Konstandinos Psomas naar Nederland. Ze gingen vrij snel zelfstandig in de bonthandel werken en lieten de jongere broer van Pavlos, Charilaos, uit Griekenland overkomen. Na vijf jaar begon Charilaos voor zichzelf. Dat was in 1935.

Charilaos Chiotakis in Kastoria (noord Griekenland) waar hij bont kocht
Charilaos Chiotakis in Kastoria (Noord Griekenland) waar hij bont kocht (ca. 1960). Collectie: Historisch Beeldarchief Migranten/IISG

Bont uit Kastoria

Zijn bont betrok hij uit Kastoria (noord Griekenland) waar men bontrestjes tot grote stukken bont verwerkte. Daar maakte hij in Nederland bontjassen van. Hij bracht het tot hofleverancier en had panden in eigendom in de Wittenvrouwenstraat 38 (winkel, atelier en woonhuis) en vanaf ca. 1966 in de Choorstraat 2 (winkel). Tot de jaren zestig huurde hij nog een winkelpand op de Oude Gracht 107.

Kunst en de kerk

Hij was een groot kunstliefhebber en verzamelaar. Hij kocht schilderijen uit de Hollandse school van de 17e eeuw, maar ook veel Chinees en Japans porselein. De belangrijkste stukken zijn aan verschillende musea in Griekenland geschonken: de Nationale Pinakotheek in Athene, het museum van Korfoe en het Cultureel Centrum Nea Estia in Nea Smyrni (een voorstad van Athene waar Griekse vluchtelingen uit Klein Azië zich na 1922 vestigden).

Zijn levenswerk is de Grieks Orthodoxe kerk in een voormalige gymnastiekzaal aan de Springweg in Utrecht. Hij ging zelf in Griekenland op zoek naar de gepaste inrichting en liet de kunstenaars Nikos Pappas en Alex Kapsokavadis uit Korfoe overkomen voor de muurschilderingen. De voltooiing van de kerk werd gevierd met een speciale dankdienst op 16 november 1999 voor de het jaar daarvoor overleden Chiotakis.

Charilaos Chiotakis trouwde op 24 maart 1942 met de Nederlandse Co de Bruin en zij kregen samen zes kinderen. Hij overleed in Utrecht op 83-jarige leeftijd, op 27 december 1998. De foto’s en het documentatiemateriaal zijn ter beschikking gesteld door zijn dochter Diana.

Dit stuk is onder meer ontleend aan: Dimitris Giannakos, ‘Charilaos Chiotakis. De vluchteling die hofleverancier werd’, in: Lychenari 4 (1997) 10-12.